AKTUELNO

Jedna od najvećih svetskih zvezda afrobita Femi Kuti nastupiće sutra u Bašti Studentskog kulturnog centra u okviru 26. Belefa.

Kuti u Beograd dolazi u pratnji svog velikog benda i plesača, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao tri šoa u jednom.

Princ afrobita, jedan od pravih velikana afričke muzike, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija, sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Kutija.

Kuti je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, četiri puta nominovan za nagradu Gremi, koji sa pođednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je "Amnesti internešenal" imenovao za svog "afričkog ambasadora".

Britanski časopis "Songlines" proglasio ga je umetnikom godine i bio je pozvan da se pridruži rok grupi "Red hot ćili peppers" na njihovoj turneji po Evropi.

Kuti je u svom muzičkom stvaralaštvu uvek nastojao i uspevao da prevaziđe granice žanra.

"Mislim da su danas ljudi, svuda u svetu, u takvom beznađu da je muzika jedini način da nađu snagu da idu dalje i prevazilaze prepreke", poručuje Femi Kuti.

#Femi Kuti

'