AKTUELNO

Njegova odluka je bila da bude sam!

Direktor i osnivač Međunarodnog Centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle Goran Marjanović ističe da je Tesla bio i ostao večna inspiracija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, snagu njegove ličnosti i ideja intuitivno osećaju svi, čak i oni koji imaju neka visoka tehnička znanja.

Marjanović je naveo da je Teslina odluka bila da bude sam, posvetio se istraživanju i pronalazaštvu.

- Bio je svestan da ukoliko bi se oženio imao bi mnogo više obaveza. Lišio se porodičnog života i blagodeti koje on donosi i opredelio se za ostvaranje svojih ideja - kaže Marjanović, napominjući da je Tesla bio lep čovek imao je mnogo ponuda.

Nije on bio u potpunosti lišen tih ljubavnih epizoda. Znamo da je u Mariboru otišao na suprotnu stranu, kockao se, igrao bilijar, družio se i sa nekim damama, koje su posle svedočile u njegovu korist...- istakao je Marjanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor Muzeja žrtava gnocida Dejan Ristić kaže da je Telsa rođen na teritoriji Austrijskog carstva.

- Život je proveo što u Austriji, što u zapadnoj Evropi, što u Americi. Iamo je dva državljanstva austrijsko i američko. Ne može biti hrvatski izumitelj niti rođen u Hrvatskoj, jer Hrvatska nije postajala za vreme njegovog života, ona međunarodno priznata tek 1991. godine - naveo je Ristić.

Kako je dodao, Telsa je bio čvrst u svom identitetu, sve vreme je sebe doživljavao kao Srbina, pravoslavne veroispovesti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoji visoka doza licemernosti kod zvaničnog Zagreba kada je Tesla u pitanju. Hrvatska se nikada nije odredila prema činjenici da je u Drugom svetskom ratu od 621 žitelja Teslinog Smiljana ubijeno 558, dakle 90 odsto od čega 74 dece. Spaljena je njegova rodna kuća i spaljena crkva u kojoj je služio njegov otac - istakao je Ristić.

Napomenio je da je sličan zločin ponovljen 1991. godine.

#Nikola Tesla