AKTUELNO

Narodni muzej Kikinda osnovan je 7. novembra 1946. i nalazi se u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, a to je jedna od najvrednijih zgrada u centru grada, u pešačkoj zoni.

Narodni muzej u Kikindi obeležava 70 godina postojanja, pa će povodom toga od utorka, 8. novembra, do subote, 12. novembra, ulaz za posetioce biti besplatan.

Zbog državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, muzej neće raditi u petak, 11. novembra, ali će u utorak, sredu, četvrtak i subotu, od 10 do 20 sati, građani moći da pogledaju stalne i privremene postavke: film o mamutima, rađen u 3D animaciji, zatim originalni skelet mamutice Kike i repliku u prirodnoj veličini, izložbe "Mikrogljive Fruške gore", "Tu je varoš cela" i "Tržnica - trbuh grada" koje predstavljaju istoriju Kikinde.

Kikindski Narodni muzej svakako je najpoznatiji po skeletu mamuta koji je pre 20 godina nađen u glinokopu fabrike "Toza Marković". To je jedan od najbolje očuvanih skeleta mamuta u Evropi jer je iz gline iskopano skoro 90 odsto koštane mase. Ustanovljeno je da je u glini uginula ženka čija je starost procenjena na oko 64 godine. Kikindski mamut bio je visok oko 4,7 mrtara, a dug oko sedam, sa kljuvama dužine oko 3,5 metara. Procenuje se da je sa kožom i mesom bio težak oko sedam tona.

Originalne kosti mamutice čuvaju se u specijalnoj vitrini muzeja, dok se u dvorišti nalazi verna replika, u prirodnoj veličini. U znak pronalaska skeleta mamuta, Muzej već 10 godina organizuje festival za decu i porodicu "Mamutfest".

S. P.

'