AKTUELNO

Ako želite da vam sve krene nabolje, izgovorite ove reči.

Sveti Mitrofan bio je episkop Vizantijuma i tradicionalno se smatra prvim carigradskim patrijarhom. Njegov otac Dometije, brat rimskog cara Prova, izbegao je iz Rima kao hrišćanin za vreme gonjenja hrišćana i došao u Vizantiju.

Episkop vizantijski Tit posvetio ga je za prezvitera. Po smrti Titovoj, Dometije je postao episkop vizantijski.

Foto: Pixabay.com

Posle smrti Dometijeve presto episkopski zauzeo njegov stariji sin Prov, a posle njegove smrti, presto episkopski zauzeo je Mitrofan. Kada je car Konstantin prvi put video Mitrofana, mnogo ga je zavoleo.

Za vreme Prvog vaseljenskog sabora Mitrofan je već bio starac od stotinu sedamnaest godina, pa pošto nije mogao sam uzeti učešće u saborskim poslovima, te je odredio svog horoepiskopa Aleksandra za svoga zamenika.

Car mu je kod Sabora izdejstvovao nazvanje patrijarha, pa je tako postao prvi patrijarh Konstantinopolja.

Pročitajte još: ZABRINUTOST SVE VEĆA, ČOVEČANSTVO UGROŽENO! Očekuje nas KATASTROFA neviđenih razmera!

Kad ga je car upitao, koga želi za naslednika na prestolu patrijaršijskom: Mitrofan je imenovao Aleksandra; zatim je rekao Aleksandru Aleksandrijskom: "O brate, preizrjadna naslednika ostavićeš ti!"

Beseda na današnji dan kaže:

Kad bi sve planine krenule na tebe, da li bi ih ti mogao rukama odgurnuti? Ne bi. A kad bi se mrak za mrakom svih tajni na nebu i na zemlji navalio na malenu svećicu tvoga razuma, da li bi ih tvoj razum mogao osvetliti? Još manje. Ne oslanjaj se na svoj razum, jer i od te ništavne stvari, koju ti nazivaš razumom, veći deo ništa drugo nije do mrtav pepeo. Uzdaj se, o čoveče, u Gospoda svim srcem svojim. U Njega je razum beskonačni i svevidoviti.

#Kalendar

#Praznik

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'