AKTUELNO

Na danšnji dan umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914.

1442 - Rođen je engleski kralj Edvard IV, vođa dinastijeJork u građanskom "Ratu dveju ruža" protiv pristalica dinastijeLankaster. Presto je osigurao pobedama svojih snaga 1461. uključnim bitkama kod Mortimer Krosa i Toutona. Krunu mu je 1470.preoteo prethodnik na prestolu Henri VI, ali je pobedom nad vojskomLankastera u bici kod Tuksberija 1471. ponovo postao kralj i vladaoje do smrti 1483.

1758 - Rođen je američki državnik Džejms Monro,predsednik SAD od 1817. do 1825. Godine 1823. proklamovao je"Monroovu doktrinu", s geslom "Amerika Amerikancima". Bio jeto i izraz težnji poslovnih krugova SAD da obezbede tržište,ali osnovni cilj je bio da se potisnu evropske sile. SAD jeposebno smetala namera "Svete alijanse" da se oružjem ugušepobune u kolonijama u Srednjoj i Južnoj Americi protiv španskei portugalske metropole.

1789 - Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavilaje zapovednika, okrutnog kapetana Vilijama Blaja i 18 njegovihpristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramatičneplovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor udanašnjoj Indoneziji (tada holandska). Uhvaćenim pobunjenicima jekasnije suđeno u Engleskoj.

1804 - U Zemunu je održan sastanak srpskih ustanika iTuraka, uz posredovanje Austrije. S turske strane bilo je 12 dahijaiz Beograda, a sa srpske vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe,vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota MatejaNenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turcipale srpske kuće, seku glave viđenijim ljudima i terorišu narod.I u trenutku dok su pregovori vođeni Turci su palili srpske kućena Čukarici iznad koje se vio gust dim vidljiv iz Zemuna. Srpskipregovarači su se potom vratili u Ostružnicu i započeli pripremeza napad na Beograd.

1813 - Umro je ruski vojskovođa Mihail IlarionovičKutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega 19. veka. Uprkosprotivljenju cara Aleksandra I i generala, u vreme napada francuskogcara Napoleona I na Rusiju 1812, posle bitke kod Borodina, pustio jeFrancuze da uđu u praznu i kasnije zapaljenu Moskvu, a zatim im jenaneo totalni poraz, stalnim napadima trupa iz pozadine. Tompostupnom taktikom Kutuzov je praktično uništio do tada nepobedivuNapoleonovu vojsku. Napoleon je na Rusiju krenuo sa 600.000 vojnikaa vratio se sa svega nekoliko desetina hiljada. U ratu protivOsmanskog carstva 1811. veoma uspešno je komandovao ruskomMoldavskom armijom. Zbog njegove velike popularnosti u ruskomnarodu, u Sovjetskom Savezu su u Drugom svetskom ratu ustanovljenatri Ordena Kutuzova.

1878 - Rođen je američki filmski i pozorišni glumacLajonel Blajt, poznat kao Lajonel Barimor, koji se kao deteproslavio glumeći Olivera Tvista, a pred kraj života je kao težakinvalid, sedeći u stolici, odigrao više izvanrednih karakternihuloga. Filmovi: "Grand hotel", "Ostrvo Largo", "Dama s kamelijama","Raspućin i carica", TV serija "Dr Kilder".

1918 - Umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip,atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda uSarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor zavojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Principse pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik osuđenje na 20 godina teške tamnice. Zbog nehumanih zatvorskih uslova,(desna ruka mu je amputirana navodno iz zdravstvenih razloga) oboleoje od tuberkuloze i umro je u tamnici u gradu Terezin u današnjojČeškoj šest meseci pre konačnog sloma Austro-Ugarske.

1919 - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, osnovalesu - Društvo naroda. Sve države potpisnice obavezale se nazajedničku akciju protiv agresije, odrekle su se upotrebe sile iprihvatile obavezu mirnog rešavanja sporova.

1936 - Umro je egipatski kralj Fuad I, koji je na prestoEgipta stupio 1922. Prethodno je pod britanskim protektoratom 1917.postao egipatski sultan, a titulu kralja uzeo je kad je VelikaBritanija dala Egiptu formalnu nezavisnost 1922. Na prestolu ga jenasledio sin Faruk I.

1945 - Italijanskog diktatora Benita Musolinija, zajednos ljubavnicom, ubili su italijanski partizani u mestu Donga naobali jezera Komo, dan pošto su ih zarobili.

1952 - Japan je posle poraza u Drugom svetskom ratupovratio suverenitet i nezavisnost, stupanjem na snagu mirovnogugovora potpisanog u San Francisku 1951.

1969 - Predsednik Francuske Šarl de Gol podneo je ostavkuposle nepunih 11 godina na čelu Pete republike koju je stvorio.Ostavka je bila moralni čin legendarnog generala. Povukao se poslereferenduma o regionalizaciji zemlje i ukidanju Senata, na kojem jevećina glasala protiv njegovih ideja.

1977 - Andreas Bader i ostali uhvaćeni članovi nemačkelevičarske terorističke grupe "Bader-Majnhof" osuđeni su nadoživotnu robiju posle dvogodišnjeg suđenja u Štutgartu.

1986 - Sovjetska vlada objavila je da se dva dana pre togadogodila velika nuklearna nesreća u elektrani u Černobilju.

1999 - Vlada Savezne Republike Jugoslavije podnela jeMeđunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO zbogneovlašćene upotrebe sile započete agresijom 24. marta 1999.

1999 - Jugoslovensko ministarstvo za informacije saopštiloje da je potpredsednik Savezne vlade Vuk Drašković smenjen zbogistupanja u javnosti suprotnog stavovima te vlade i narušavanjanjenog ugleda, posle čega su ostavke podnela sva trojica ministaraiz Srpskog pokreta obnove - Milan Komnenić, Milan Božić iSlobodan Nenadović.

2001 - Prvi svemirski turista u svetu, Amerikanac DenisTito platio je 20 miliona dolara kako bi učestvovao u okviruruske svemirske ekspedicije.

2002 - U helikopterskoj nesreći poginuo je gubernatorruske Krasnojarske oblasti general Aleksandar Lebed.

2003 - Ruski svemirski brod "Sojuz", prva svemirskaletelica s ljudskom posadom lansirana posle katastrofe američkogšatla "Kolumbija", pristao je uspešno uz Međunarodnu svemirskustanicu.

2004 - Američka TV mreža CBS objavila je fotografijeiračkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib koje su američki vojnicipodvrgavali torturi.

2004 - U seriji istovremenih napada islamskih separatistana policiju, i reakciji snaga bezbednosti, na više mesta na juguTajlanda poginula su najmanje 93 islamska pobunjenika, četvoricapolicajaca i jedan vojnik.

2005 - Nacionalna skupština Iraka prihvatila je velikomvećinom glasova sastav nove iračke vlade Ibrahima el Džafarija,čime je prvi put, posle više od 50 godina, Irak dobio demokratskiizabranu vladu.

2007 - U Talinu u Estoniji, 96 osoba je povređeno a 600uhapšeno u sukobima zbog uklanjanja spomenika Sovjetskoj armiji.Demolirano je oko 50 objekata, uglavnom prodavnica. Uklanjanjebronzanog spomenika vojniku Crvene armije ozlojedilo je deo odoko 300.000 Rusa koji žive u Estoniji, zemlji sa 1,3 milionastanovnika.

2007 - U blizini dve šiitske džamije kod glavnetrgovačko-poslovne ulice u iračkom svetom gradu Karbala ueksploziji automobila-bombe ubijeno je 50 osoba dok je 70povređeno.

2008 - Najmanje 70 lica je poginulo, a 420 je povređeno,u sudaru dva putnička voza na istoku Kine. Nesreća se dogodilakada je voz koji se kretao iz Pekinga ka letovalištu Kingdaoiskliznuo iz šina i sudario se u mestu Cibo, u provinciji Šandong,sa drugim vozom koji je dolazio iz suprotnog pravca, iz letovalištaJantai.

#Vremeplov