AKTUELNO

Priprema toplog obroka za kraljičine korgije i merenje temperature čaja termometrom samo su neka od pravila kojih moraju da se pridržavaju članovi osoblja kraljevske porodice.

Kao svršena studentkinja koledža za dadilje “Norland” u Batu, Marija Boralo, dadilja dece Kejt Midlton i prestolonaslednika Vilijama, vrlo dobro zna da je upotreba reči “klinci”, odnosno “deca” zabranjena i da se deca uvek moraju nazivati po imenu, otkriva Džulija Gaskel, stručnjak za obuku dadilja iz “Norlanda”.

Kraljevski biograf Ingrid Suard otkriva kakva još pravila mora da poštuje posluga kraljevske porodice.

Bez jakih mirisa

U okruženju članova kraljevske porodice zabranjeni su parfemi i losioni posle brijanja prodornog mirisa.

- Princ Filip je jednom imao slugu koji je koristio specifičan losion od koga mu je bilo loše. Pitao se odakle potiče taj grozan miris. Mislim da je morao da prestane da ga koristi. Ne smeju da koriste prejake mirise – kaže Ingrid Suard.

Kuvanje za kučiće

Kao glavni kuvar kraljevske porodice, Daren Mekgrejdi je imao pune ruke posla, ali je morao i da se pobrine da i kraljičini korgiji svaki dan jedu kuvanu hranu.

- Korgiji su imali poseban jelovnik. Kad sam počeo da radim u Bakingemskoj palati, mislio sam da ću kuvati za kraljeve, kraljice i predsednike, ali moj prvi posao je bio priprema jela za korgije – kaže on. Prema njegovim rečima, jedan od njihovih omiljenih obroka bila je zečetina i džigerica s kupusom i pirinčem. Ponekad ih je kraljica lično hranila, i to po redu: od najstarijeg do najmlađeg.

Foto: Tanjug AP

Savršena šolja čaja

Kraljevska porodica ima posebne zahteve kad je u pitanju engleski tradicionalni napitak. Evan Samson, menadžer kuhinje Damfriz hausa, kaže da su morali dobro da se pomuče da bi princ Čarls uživao u svom čaju. Evan preporučuje jednu kašičicu listova čaja po šoljici plus još jednu za čajnik, a mleko se dodaje na kraju. Za zeleni čaj voda mora biti zagrejana na 70 stepeni, a za “erl grej” na 100 stepeni, pri čemu se tempratura proverava termometrom. Zeleni čaj se posle prelivanja ostavlja da odstoji tri minuta, a crni pet minuta.

Posluga mora da bude “nevidljiva”

Ingrid kaže da se od osoblja traži ne samo da bude ljubazno, već i da bude “nevidljivo” ako vide da dolazi neko od članova kraljevske porodice.

- Ako, recimo, čistite i naiđe neko od njih, jednostavno nestanete iz njihovog vidokruga – objašnjava Ingrid Suard.

- Najbolji sluga je onaj koga nikada ne vidite i ne čujete - rekao je Piter Rasel, koji je radio za kraljevsku porodicu od 1955. do 1968.

– Žele da si tu, ali i ne žele da si tu. Žele da si tu zato što bez tebe ne mogu da se snađu.

“Dejli bist” je pisao da se od osoblja tražilo da hoda pored staza kako se “ne bi izlizale”.

Raspored prostorija u stilu "Dauntonske opatije"

Bivši kuvar Daren Mekgrejdi kaže da posluga živi u posebnom delu Bakingemske palate i da su muškarci i žene u odvojenim delovima, baš kao u seriji “Dauntonska opatija”.

- Imali smo kuhinju za muškarce, kuhinju za žene, nivo za sluge, nivo za sluškinje. Ako bi te uhvatili u pokušaju da se ušunjaš u ženski deo bio si u ozbiljnom problemu. Postojala je stroga podela - kaže Mekgrejdi, koji je bio kuvar u palate od 1982. do 1993.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Striktna procedura za zapošljavanje

Procedura za zapošljavanje novih članova, u najmanju ruku, nije laka. Trejsi Voterman, koja je zadužena za prijem novih zaposlenih otkrila je prošle godine da kandidati za posao u Sandringemu moraju da “primete mrtvu muvu u prostoriji da bi njihova prijava uopšte bila uzeta u razmatranje”.

Kako je opisala u dokumentarnoj emisiji na britanskom Kanalu 5 “Božić u kraljevskoj porodici”, Voterman namerno stavlja mrtvu muvu u prostoriju u kojoj se obavlja razgovor da bi proverila da li kandidat zapaža detalje.

Moraju da budu diskretni i ne smeju da ogovaraju

Kada su princ Vilijam i Kejt Midlton oktobra prošle godine oglasili da traže novu domaćicu, naglasili su da žele "pouzdanu i diskretnu osobu”, koja će “biti u stanju da obavlja mnoštvo različitih poslova, pokazati inicijativu, biti fleksibilna i spremna na putovanja”.

Foto: Tanjug AP/Joe Giddens

Oslovljavanje kraljice

Svaki put kada vidi kraljicu ili bilo kog drugog člana kraljevske porodice, posluga mora zvanično da ih pozdravi. Na zvaničnom sajtu kraljevske porodice piše da se od muškaraca traži naklon glavom, a od žena kolenopriklon.

Pri predstavljanju pravilno je oslovljavati kraljicu sa “Vaše veličanstvo”, a ostale članove kraljevske porodice "Vaše kraljevsko visočanstvo" ili "Vaša visosti".

#kraljica elizabeta