AKTUELNO

Koliko god da se trudimo da održavamo higijenu, neke bakterije i životinjice uvek nalaze način da dospeju tamo gde ne treba - u naše telo.

Ljudsko telo ima mnogo otvora i dlaka, što je takoreći "prirodna" pozivnica za bića u potrazi za domaćinom. Evo 10 ekstremnih primera.

Pauk ispod kože

Australijanac na letovanju na Baliju primetio je veliku crvenu mrlju na svom telu, na mestu nedavne operacije slepog creva. Lokalni lekari su ga uveravali da je reč o ujedu insekta i prepisali su mu antialergijsku kremu. Nakon što ju je naneo na kožu, crveno područje su prekrili plikovi. Vratio se u bolnicu, a dalji pregledi su pokazali da je reč o tropskom pauku, koji je ušao u njegovo telo kroz sveži rez.

Crvi u uvetu

Starica od 92 godine u jednom domu za penzionere stalno je češala uvo. Svi su mislili da je reč o upali, koju je često imala zbog proširenog ušnog kanala. Međutim, kako simptomi nisu prestali ni posle terapije antibioticima, odvedena je u bolnicu. U uvetu su još našli 57 crva.

Crvi u oku

Muva iz porodice Oestridae polaže jaja u druge insekte poput komaraca, koji ih potom mogu preneti na ljude koje ubodu. Larva se razvija oko osam nedelja, a potom dolazi do pucanja kože. Zabeleženi su slučajevi na očnim jabučicama i drugim nezgodnim mestima.

Pantljičara u mozgu

Kod jednog muškarca je otkriveno da je pantljičara u mozgu uzrok epileptičnih napada, gubitka pamćenja i glavobolja.

Riba u bešici

Četrnaestogodišnji dečak je hitno odveden u bolnicu zbog jakih bolova u donjem delu stomaka. Doktori su ultrazvukom tražili uzrok bola. Na njihovo iznenađenje, pronašli su ribu dugu gotovo 2,5 centimetara zaglavljenu u dečakovoj bešici. Veruju da je riba zalutala u mokraćni kanal dečaka dok je urinirao. Kandira ribe, koje žive u rijeci Amazon, poznate su po tome, ali ovaj dečak nije bio ni blizu te reke.

Moljac u uvetu

Jedan mladi Amerikanac bio je na rođendanu svog prijatelja i odlično se zabavljao sve dok mu u uvo nije uleteo moljac. Dok je pokušavao da ga izvadi, samo ga je dublje gurao u ušni kanal. Naposletku je moljac uspešno izvađen pincetom, a u uvetu su mu našli i krpelja.

Šišarka narasla u plućima

Muškarac od 28 godina osećao je intenzivan bol u grudima i iskašljavao je krv. Lekari su mislili da je reč o raku pluća, što je potvrdio i rendgen. Tokom operacije, pre uklanjanja zahvaćenog režnja, hirurg je napravio biopsiju, a radilo se o šišarki jelke. Pretpostavlja se da je nekako udahnuo seme, a ono se razvilo u šišarku u njegovim plućima.

Foto: Pixabay.com

Jegulja od pola metra u rektumu

Jedan kuvar iz Kine prijavio se u bolnicu zbog temperature, bolova u stomaku i teškog rektalnog krvarenja. Doktori su sumnjali na rak i odlučili se na eksplorativnu laparotomiju. Nakon što su ga otvorili, pronašli su jegulju dugu gotovo 50 centimetara u njegovom rektumu. Jegulju su mu u anus gurnuli “prijatlji” na jednoj pijanki nakon što se onesvestio, misleći da će to biti dobra šala.

Sperma lignje

Jedna žena je uživala u sirovim lignjama dok nije osetila nešto neobično na jeziku. Naime, zagrizla je kesicu sa spermom, a spermatozoidi su probili vlažnu membranu jezika, obraza i desni. Lekari su hirurški morali da odstrane 12 belih vretenastih organizama iz njenih usta.

Drugi čovek u telu

Brojni su slučajevi u kojima su lekari sumnjali na tumor, a zapravo se radilo o njihovim “parazitskim blizancima” - ostacima kostiju, noktiju i kose. Do tog poremećaja dolazi još u materici, ali problem se javlja ako se to tkivo poveže na krvotok, kao što je bio slučaj kod jednog muškarca, čiji je brat toliko narastao da mu je gotovo zgnječio grudnu kost.

#Lekar

#Telo

#Životinja

'