AKTUELNO

U okviru nedeljnog onlajn repertoara, Beogradska filharmonija ove sedmice posebnu pažnju posvećuje spoju muzike i drame.

Publika će imati priliku da čuje različite projekte koje je orkestar izveo zajedno sa glumcima kao što su Slobodan Beštić, Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović.

U scenskoj muzici "Egmont" Ludviga van Betovena, napisanoj za Geteovu dramu, Beštić je u ulozi naratora preneo priču o herojstvu plemića iz 16. veka.

Zajedno sa sopranom Vesnom Đurković i pod upravom šefa Gabrijela Felca, Beogradska filharmonija je ovo delo izvela 18. aprila 2019. na Kolarcu i prethodno na svečanom zatvaranju novosadskog Nomusa.

Sada ga publika može čuti na sajtu institucije u okviru audio selekcije sredom. Onlajn sezona petkom na Jutjubu predstavlja intrigantnu i još uvek revolucionarnu "Priču o vojniku" Igora Stravinskog.

Ovo remek delo kamerne muzike zamišl?eno je da objedini igru, muziku i glumu, a tako su se na filharmonijskoj sceni, zajedno sa muzičarima našle glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović, kao i vizuelni umetnik Vojislav Klačar.

Priču o vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu/dušu đavolu u zamenu za bogatstvo, rediteljski je uobličio Vlatko Ilić.

Jutjub premijera ovog komada zakazana je za petak 1. maj od 20 časova.

U okviru nedeljenog repertoara Filharmonija je objavila blog Gabrijela Felca u kome šef dirigent otkriva kako se kroz volonterski rad sprijateljio sa srpsko-hrvatskom porodicom u Nemačkoj.

Publiku i svoje kolege muzičare, pozdravila je violončelistkinja Maja Bogdanović iz Amsterdama podelivši svoja iskustva iz izolacije.

Takođe, ove nedelje Filharmonija se priseća svog nastupa na Beogradskom maratonu, a posebno čestita rođendan slavnom Mehti uz prisećanje na poslednji zajednički nastup sa koncerta na otvorenom iz 2017. godine.

#Filharmonija

<
'