AKTUELNO

Nagrada "Beogradski pobednik" otišla je u ruke hrvatske autorke Hane Jušić.

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 45. Festa pripala je ostvarenju "Ne gledaj mi u tanjir" hrvatske autorke Hane Jušić, saopštio je žiri večeras na zatvaranju festivala u Sava Centru.

Nagrada žirija u kome su bili Srdan Golubović (predsednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čeda Kolar i Sergej Trifunović, dodeljena je filmu "Hartston" u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona (Danska/Island), koji je nagrađen i za najbolji debi.

Za najbolju režiju nagrađen je Kiril Serebrenikov (Rusija) za ostvarenje "(M)Učenik", a za najbolji scenario Argiris Papadimitropulosa (Grčka) za "Toplotni udar".

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Arijane Čuline ("Ne gledaj mi u tanjir"), a za najbolju mušku ulogu Pjotru Skvortsovu ("(M)Učenik").

Najbolji film u nacionalnoj selekciji "Srpski film" je "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji I najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Nagrada žirija čiji, su članovi Ksenija Marinkovia (predsednik), Miroslav Momčilović, Slobodan Skerlić, Žan Mark Bar i Hrvoje Hribar, dodeljena je Tamari Drakulić za film "Vetar", dok je Lazar Ristovski nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića. Najbolji debi je, prema oceni žirija, "Afterparti" Luke Bursaća.

Žiri FEDEORA (Radovan Holub, Maja Bogojević i Tomislav Šakić) za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu Festa proglasio je ostvarenje "(M)Učenik", a za najbolji srpski film u nacionalnoj selekciji "Dnevnik mašinovođe".

NIN-ova nagrada za najbolji film u selekciji "Granice" pripala je filmu "Roko? rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea, dok je Specijalnu nagradu žiri u sastavu: Saša Radojević (predsednik), Luka Bursać i Dragan Jovićević dodelio ostvarenju "U Senkama" iranskog reditelja Babaka Anvarija.

Žiri nagrade kritičara "Nebojša Djukelić" za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju "Noćno življenje" Damjana Kozolea, nastalom kao koprodukcija Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u programu "Srpski film" većinom glasova je dodeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospođu J", a odluku su doneli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Djokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić.

U okviru koprodukcionog marketa "Fest Forward" u nacionalnoj selekciji je nagrađen srpski projekat "Zlogonje" Raška Miljkovića, a u međunarodnoj poljski projekat "Fortnight" Agne Vožinske.

Nagrada publike "Gorki list" za njtraženiji film Festa dodeljena je ostvarenju "Paterson" Džima Džarmuša.

I. P.

#Beograd

#Fest

#Film

#Nagrada

'