AKTUELNO

Na 45. FEST-u, u okviru selekcije Plazma festić, biće prikazana četiri filma namenjena najmlađoj publici.

Kako se navodi, Fest već nekoliko godina za redom brine o najmlađim članovima publike, te su u programu, koji se održava pod pokroviteljstvom Plazme, ostvarenja koja su neobična, autentična i pažljivo odabrana za decu i omladinu.

Na programu je "Crvena kornjača", prvi dugometražni animirani film holandskog animatora, reditelja i ilustratora, Mihaela Dudoka de Vita.

Na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, de Vit je za svoje najnovije ostvarenje "Crvena kornjača" osvojio značajnu nagradu Poseban pogled, a nominovan je i za Oskara za najbolji dugometraži animirani film.

"Crvena kornjača" je film o usamljenom čoveku na ostrvu posle pretrpljenog brodoloma, koji se bori da nađe svoje mesto u tom novom svetu.

Još jedan film nominovan za nagradu Američke filmske akademije juče je prikazan na FEST-u, a reč je o prvom dugometražnom animiranom filmu švajcarkog reditelja Kloda Barasa "Moj život kao tikvica".

Priča prati devetogodišnjeg Ikra koji slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, te završava u domu za nezbrinutu decu.

U programu Plazma Festić, jutros je na programu bio dugometražni igrani film "Torba puna sećanja" autora Kristijana Dugeja iz Kanade.

Radnja tog filma smeštena je u okupiranoj Francuskoj, gde dva mala brata Jevrejina, Moris i Žozef, ostaju prepušteni sami sebi. U toj nemogućoj situaciji pokazuju domišljatost, hrabrost i lukavost, kako bi izbegli neprijateljsku invaziju i ponovo ujedinili porodicu.

Poslednje ostvarenje u selekciji za decu i mlade dolazi iz Slovenije - film "Nika" režisera Slobodana Maksimovića, poreklom iz Bosne, a koji je kao reditelj debitovao 2007. godine kratkim filmom "?".

"Nika" je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana vozi Formulu 1.

Pink.rs

#Fest

#Film

#deca

'