AKTUELNO

Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Šindlerovu listu", film Stevena Spilberga kojem je pomogao da uverljivo prikaže mučne scene iz koncentracionih logora.

Filmski producent i dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig preminuo je danas u Zagrebu u 87. godini.

Lustig je nagrade Oskar dobio za filmove "Šindlerova lista" 1993. godine i "Gladijator" 2000. godine, prenosi Indeks.

Rođen je u Osijeku, a zbog jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata je bio zarobljenik logora Aušvic i Bergen-Belzen.

Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Šindlerovu listu", film Stevena Spilberga kojem je pomogao da uverljivo prikaže mučne scene iz koncentracionih logora.

- Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući ljudi su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo - rekao je Lustig 1993. godine nakon što je nagrađen Oskarom kao najbolji producent za film "Šindlerova lista".

Među filmovima na kojima je radio ističu se "Limeni doboš" Folkera Šlendorfa iz 1979. i "Sofijin izbor" Alana Pakule iz 1982.

Lustig se 1988. odselio u Ameriku, tokom karijere blisko je sarađivao sa Stivenom Spilbergom i Ridlijem Skotom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova kao što su "Pad crnog jastreba", "Hanibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

Pre 10 godina Lustig se vratio u Hrvatsku gde je bio predsednik Festivala tolerancije - Festivala jevrejskog filma.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom Zagreba za izuzetan doprinos promovisanju vrednosti demokratskog društva, filmske umetnosti i kulture razumevanja među različitima.

#Branko Lustig

'