Ove namirnice na niskim temperaturama gube svoje nutritivne vrednosti, ukus, teksturu i brže se kvare, pa zbog toga ne treba nikada da ih stavljate u frižider.
Koliko namirnica odmah nakon kupovine odlažate u frižider? Verovatno dosta, uključujući voće i povrće, kad je leto čokoladu i slatkiše.
Avokado Kada neoljušten avokado stavite u frižider, on brzo počinje da upija vlagu i postaje mekan. Držite ga u korpi sa voćem na sobnoj temperaturi.
Krompir Kada se krompir čuva na temperaturi nižoj od 7 stepeni, njihov ukus će postati neprijatno sladunjav. Čuvajte ih u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi.
Čokolada Iako zvuči kao logičan izbor, naročito kada je u pitanju leto, niske temperature izazivaju kristalizaciju saharoze iz čokolade, koja izlazi na površinu i pojavljuju se bele fleke, a ukus omiljenog slatkiša se menja.
Crni luk Vlaga iz frižidera omekšaće luk i učiniti ga potpuno neupotrebljivim. Osim toga, ako se čuva na vlažnim mestima, u luku počinju da se razvijaju štetne bakterije i buđ.
Kafa Prah omiljenog napitka nikada ne treba da se nađe u frižideru, jer upija sve druge mirise i tako gubi ukus zbog kojeg toliko volimo kafu. Čuvajte kafu na suvom i tamnom mestu.
Paradajz Osim što menja ukus i teksturu, hladnoća frižidera izaziva da se paradajz smekša i brzo istruli.
Banane Pitate se zašto vam ove zime banane tako brzo istrule? Zato što su već boravile u zamrzivačima i frižiderima. Ako ih i vi čuvate na niskoj temperaturi, očekujte trule i crne banane već sutra.
Č.N.