Naučnici su dokazali da jedenje dve porcije gljiva nedeljno može prepoloviti rizik od abnormalnog oštećenja mozga u starosti.
Istraživači su otkrili da ljudi koji jedu 300 grama ili više, kuvanih pečuraka, imaju smanjen rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Čak bi i konzumiranje manjih količina moglo biti korisno, kažu oni.
MCI je negde između prirodnog opadanja mozga i demencije, a ljudi sa takvim stanjem mogu iskusiti zaboravnost i smanjiti veštinu govora i pažnje.
Pečurke sadrže aminokiselinu koju telo ne može samo da napravi i koja se nalazi u izuzetno niskim procentuima kod ljudi sa MCI, kažu naučnici.
Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru intervjuisali su više od 600 Kineza starijih od 60 godina tokom šest godina o njihovoj ishrani i zdravlju. Oni su takođe učestvovali u testovima kako bi utvrdili koliko dobro funkcionišu njihovi mozgovi i dali im “ocenu demencije” kako bi procenili koliko su njihovi umovi oštećeni.
Oni koji su jeli više od dve porcije kuvanih pečuraka svake nedelje imali su i do 50% manje šanse da imaju blago kognitivno oštećenje.
Iako 300g gljiva može zvučati kao puno, istraživači veruju da bi čak i jedan mali deo mogao biti koristan za smanjenje rizika od MCI.
- Ova korelacija je iznenađujuća i ohrabrujuća - rekao je profesor Feng Lei.
Iako ljudi sa MCI obično i dalje mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, njihove mentalne sposobnosti su gore nego što bi se očekivale za njihovu dob.
ŠTA JE ZAPRAVO OVO KOGNITIVNO OŠTEĆENJE?
Blago kognitivno oštećenje (MCI) je stanje u kome neko ima manje problema sa svojim sposobnostima razmišljanja. To je skup simptoma, a ne specifična bolest. Simptomi mogu uključivati zaboravljanje, probleme sa planiranjem ili rešavanjem problema, lako ometanje, uzimanje više vremena nego što je uobičajeno da se prisete reči, ili se bore sa percepcijom dubine. MCI je između normalnog starosnog pada i demencije - osobe sa ovim stanjem imaju lošije psihičko stanje nego što bi se očekivalo za njihov uzrast.