AKTUELNO

Beogradska filharmonija nastupiće sutra prvi put pod dirigentskom palicom Lija Mekfola, zajedno sa violinistom Sašom Mirkovićem na Kolarcu, saopštila je danas filharmonija.

Solista će izvesti Godišnja doba, delo koje mu je posvetila kompozitorka Dragana Jovanović, a na programu su još kompozicije Mendelsona i Elgara.

Po mišljenju domaćih kritičara, "najbolji srpski violista" i "harizmatični umetnik prepun entuzijazma", Saša Mirković je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života, piše u saopštenju.

Mirković je jedan od umetnika koji sa radošću izvodi dela Dragane Jovanović, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a sa Beogradskom filharmonijom sviraće njena Godišnja doba za solo violu, gudački orkestar, električno čembalo i harfu.

Iako naslovom asociraju na istoimeno Vivaldijevo ostvarenje, ona donose potpuno drugačiji izraz i mešavinu različitih stilova.

Filharmonijski orkestar prvi put predvodi dirigent mlađe generacije Lijo Mekfol, čiji se orkestarski repertoar kreće od klasične do savremene muzike, kao i u sferi opere.

Treći koncert iz ciklusa Mudroslovlje, otvara "Lepa Meluzina" Feliksa Mendelsona koji se smatra najvećim muzičkim vunderkindom posle Mocarta.

Program zatvara muzička mozgalica "Enigma varijacije" Edvarda Elgara, prava zagonetka u kojoj je postavljen muzički kriptogram.

Kako je najavljeno, 100 ulaznica za stajanje biće dostupno sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

#Filharmonija

'