AKTUELNO

Na današnji dan rođen je pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, "otac" srpske drame.

1691 Umro je Džordž Foks (George Fox), osnivač verske zajednice Kvekera "Društvo prijatelja". Obuzet idejom "božijeg nadahnuća", Foks je od 1648. držao propovedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavetne Biblije i stekao mnoge pristalice. 1842 Prilikom povlačenja iz avganistanskog grada Kabula, masakrirano je 9.000 britanskih vojnika na planinskom prelazu Kiber.

1806 Rodjen je pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, "otac" srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije (od 1842.) obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u pripremi prvog beogradskog pozorišta ("Pozorište na Djumruku") 1841, otvorenog njegovom tragedijom "Smrt Stefana Dečanskog". Sterijine drame su više od 100 godina na repertoarima ("Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Kir Janja", "Rodoljupci").

1854 Japanski šogun Tokugava potpisao je prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije su potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izolovanosti i počeo da se uključuje u medjunarodne odnose.

1898 Francuski pisac Emil Zola (Emile) objavio je pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror" otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobadjanje kapetana Alfreda Drajfusa (Dreyfus), 1894. osudjenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus je na obnovljenom sudjenju oslobodjen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapredjen u čin majora.

1906 Umro je ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene. Godine 1896. ostvario je prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi reflektuju od većih objekata.

1910 Emitovan je prvi radio-prenos opere iz njujorške "Metropoliten opere", Na programu su bili Leonkavalovi "Pajaci" i Maskanjijeva "Kavalerija rustikana".

1915 U gradu Avecano u centralnoj Italiji u zemljotresu je poginulo 30.000 ljudi.

1935 Pripajanje Nemačkoj izglasano je na referendumu u oblasti Sar kojom je, na osnovu mandata Lige naroda preteče UN, tada upravljala Francuska.

1941 Umro je irski pisac Džejms Džojs (James Joyce), koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti, dao nov pravac modernoj književnosti. Njegov roman "Uliks" smatra se "biblijom" evropskog proznog modernizma. Uprkos vrlo oštroj i ekstremističkoj polemici oko Džojsovog književnog dela, imao je ogroman uticaj na razvoj književne proze 20. veka ("Portret umetnika u mladosti", "Fineganovo bdenje", pesme "Kamerna muzika", pripovetke "Dablinci", drama "Izgnanici").

1963 U vojnom udaru je ubijen prvi predsednik Togoa Silvanus Olimpio (Sylvanus Olympio), a vojska je na vlast dovela Nikolasa Granickog (Nicolas Grunitzky) koji je od 1961. bio u izbeglištvu. Istog dana 1967. vojnim udarom vlast je preuzeo potpukovnik Etjen Gnasingbe Ejadema (Etienne Gnassingbe Eyadema).

1972 Vojska je u Gani zbacila civilnu vladu predsednika Edvarda Akufa Ada (Edward, Addo), a vlast je preuzeo potpukovnik Ignacijus Ačempong (Ignatius Acheampong).

1977 Umro je francuski režiser i scenarista Anri Žorž Kluzo (Henri Georges Clouzot), dobitnik "Zlatnog lava" Festivala u Veneciji za film "Kej Orfevr" i "Zlatne palme" Festivala u Kanu za film "Misterija Pikaso". Njegovi filmovi su i "Nadnica za strah", "Gavran", "Istina".

1985 U vozu koji se survao u provaliju 250 kilometara istočno od glavnog grada Etiopije, Adis Abebe, poginulo je 428 putnika, a 370 je povredjeno.

1991 Na svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pertu vaterpolisti Jugoslavije su osvojili zlatnu medalju. Jugoslavija je prvak sveta u vaterpolu prvi put postala u Madridu 1987.

1993 Odlukom Ustavnog suda Nemačke je obustavljen sudski postupak protiv bivšeg predsednika Demokratske Republike (Istočne) Nemačke Eriha Honekera (Erich Honecker). Sud je zaključio da proces protiv 80-godišnjeg Honekera, obolelog od raka, predstavlja povredu ljudskog dostojanstva. Honeker je posle 169 dana u istražnom zatvoru emigrirao u Čile gde je umro maja 1994.

2001 U Beogradu je umro jugoslovenski pesnik, romansijer, novinar i pisac dela za decu Branko V. Radičević. Objavio je 70 knjiga, od kojih su najpoznatije "Pesme o majci", "Priča o životinjama", "Sa Ovčara i Kablara", "Vojničke pesme", "Ponoćni svirači", "Seljaci" i "Antologija srpskog pesništva". Napravio je i dve monografije o "krajputašima" mahom srpskim spomenicima uz drumove, obično vojnicima kojima se grob ne zna. Bio je pokretač muzičke manifestacije "Dragačevska truba" u Guči i pesničkog "Disovog proleća" u Čačku.

2001 U zemljotresu u Salvadoru poginula je 701 osoba i 3.883 su ranjene, a 160.598 stambenih objekata je uništeno, ozbiljno oštećeno ili zatrpano zemljom.

2002 U Beogradu je umro književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik mnogih književnih nagrada, bio je i pisac čija su dela u Jugoslaviji najviše ekranizovana ("Gospodar i sluga", "Tren 1" i "Tren 2", "Govori i razgovori").

2003 Avganistan je ratifikovao Rimski sporazum o osnivanju Medjunarodnog krivičnog suda, čime je otvoren put za ekstradiciju i suđenje za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

2012 Umro je bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i dugogodišnji selektor državne reprezentacije Miljan Miljanić.

2016 – Umro je novinar Zaharije Trnavčević, autor i voditelj TV-emisija "Znanje-imanje" i "Dobra zemlja", poslanik u dva saziva Skupštine Srbije i savetnik ministra poljoprivrede.

2017 Umro je pevač Miodrag-Miki Jevremović koga su u Jugoslaviji 1960-ih i 1970-ih godina proslavile pesme "Mama", "Pijem" i "Osamnaest žutih ruža". Jevremović je bio i strastveni šahista, a najveći uspeh mu je bio remi protiv sovjetskog svetskog prvaka Anatolija Karpova.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'