AKTUELNO

Na današnji dan umro je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić.

1331 - Umro je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija osigurala premoć na Balkanskom poluostrvu. Posle očeve smrti u borbi za presto nadvladao je brata Konstantina i rođaka Vladislava, sina kralja Dragutina, i krunisan je 1322. u manastiru Žiča. Prethodno je, posle pokušaja da zbaci oca, delimično oslepljen i proteran u Carigrad. Pobedio je 1329. vojsku bosanskih feudalaca, a kad su Bugarska i Vizantija sklopile vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad potukao je Bugare kod Velbužda (danas Chustendil) 1330. i osigurao prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju zemlju u ovom delu Evrope. Kao uspomenu na tu bitku podigao je u Metohiji manastir Dečani po kojem je i nazvan Dečanski.

1632 - Rođen je holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza, tvorac monističkog determinizma. Izdržavao se brušenjem optičkih sočiva i odbio je katedru u Hajdelbergu, želeći da očuva nezavisnost. U mladosti je odstranjen iz jevrejske zajednice zbog, za tadašnje prilike, nedopustivih tumačenja svetog pisma. Po Spinozinom tumačenju, postoji jedna supstancija - Bog ili priroda, sama sebi uzrok, s beskonačnim mnoštvom atributa. Znatno je uticao na francuske prosvetitelje. Za života je objavio "Teološko-politički traktat" i "Principe filozofije Renea Dekarta", a posthumno je objavljeno njegovo kapitalno delo "Etika", sastavljeno od pet celina - o Bogu, o prirodi i poreklu duha, o poreklu i prirodi afekata, o ljudskom ropstvu, ili o snazi afekata, o moći razuma, ili ljudskoj slobodi.

1642 - Holandski moreplovac Abel Janson Tasman otkrio je južno od Australije ostrvo i nazvao ga Van Dimenova Zemlja. To ostrvo kasnije je u njegovu čast nazvano Tasmanija.

1729 - Rođen je ruski generalisimus Aleksandar Vasiljevič Suvorov, jedan od najistaknutijih vojskovođa 18. veka, pod čijom su komandom ruske trupe izvojevale čak 57 pobeda. U Rusko-turskom ratu od 1787. do 1791. odneo je više blistavih pobeda nad Turcima. Predvodio je ruske trupe protiv Francuza u vreme pohoda generala Bonaparte u severnoj Italiji. Na povratku u Rusiju njegova vojska prešla je preko Alpa i vrha Sveti Gothard, što je zaprepastilo vojne krugove u Evropi. Posebno je držao do dobrog školovanja i obuke vojske, a uz vojne nauke proučavao je matematiku, geografiju i istoriju. U Sovjetskom savezu je 1942. uveden "Orden Suvorova" za visoke vojničke vrline.

1859 - Objavljena je knjiga "Poreklo vrsta" engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina, u kojoj su razrađena i obrazložena njegova uverenja i istraživačka dostignuća do kojih je većim delom došao tokom putovanja oko Latinske Amerike na brodu Bigl. "Poreklo vrsta" je delo koje objašnjava ideju evolutivnog razvoja živih bića.

1859 - Rođen je srpski arhitekta Andra Stevanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Projektovao je više monumentalnih građevina, uključujući zgrade Uprave fondova (danas Narodni muzej), Beogradske zadruge u Karađorđevoj, Srpske kraljevske akademije (danas SANU). Proučavao je staru srpsku crkvenu arhitekturu i sakupio je značajnu građu za monografije o manastirima Gračanica, Kalenić, Dečani.

1861 - Rođen je nemački lekar August Karl Gustav Bir, pionir moderne hirurgije. Primenjivao je nove metode prilikom operacija na krvnim sudovima i usavršio je tehniku amputacije udova. Njegovo otkriće ubrizgavanja sintetičkih anestetičkih sredstava olakšalo je tegobe pacijenata prilikom operacija kičmene moždine. Taj postupak nazvan "lumbalna anestezija" ispitao je prvo na sebi.

1864 - Rođen je francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek, majstor litografije, jedan od velikana francuskog impresionizma. U krugu boema na Monmartru bio je stalni posetilac kabarea, plesnih lokala, cirkusa i javnih kuća, što su najčešći motivi njegovih dela. Crteži koje je radio su izrazito jakog kolorita, često sa erotskim detaljima.

1916 - Umro je britanski konstruktor oružja američkog porekla Hajrem Stivens Maksim, čiji je mitraljez konstruisan 1884. nazvan "maksim".

1918 - Skupština Srema u Rumi donela je odluku da se Srem prisajedinjuje Kraljevini Srbiji. Narednog dana Velika narodna skupština u Novom Sadu odlučila je da se Srbiji prisajedini cela Vojvodina.

1929 - Umro je francuski državnik Žorž Benžamen Klemanso, istaknuti francuski političar, predsednik vlade od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920. Bio je ministar rata u kritičnim danima Prvog svetskog rata. Po obrazovanju lekar, u politici je bio levo i naglašeno antiklerikalno opredeljen. Imao je važnu ulogu na Vesajskoj konferenciji posle Prvog svetskog rata.

1963 - Dva dana nakon atentata na predsednika SAD Džona Kenedija, u teksaškom gradu Dalas, Džek Rubi, osoba poznata u krugovima kriminala, usmrtio je osumnjičenog atentatora Lija Harvija Osvalda, i to u stanici policije. Pozadina atentata ostala je nejasna i neretko je predmet špekulacija.

1980 - Probijena je leva cev tunela "Vračar" novog železničkog čvora u Beogradu. Tunel dug 3.504 metara građen je četiri godine i dva dana.

1992 - U najgoroj zabeleženoj nesreći u istoriji kineskog civilnog vazduhoplovstva - padu aviona tipa "Boing 737" na jugu Kine, nije preživeo niko od putnika i članova posade, ukupno 141 osoba.

1998 - General Emil Lahud, prvi predsednik Libana posle okončanja 15-godišnjeg građanskog rata (uz "pomoć" suseda) u toj bliskoistočnoj zemlji, preuzeo je dužnost šefa države.

2001 - Grad Kunduz, poslednje talibansko uporište na severu Avganistana, pao je posle 12 dana opsade u ruke snaga Severne alijanse. Grad je branilo oko 5.000 talibana i oko 1.000 stranih plaćenika.

2013 - U Ženevi je postignut dogovor između Irana i šest zemalja, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN: SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske, i šeste Nemačke, o privremenom obustavljanju nuklearnog programa u zamenu za delimično ukidanje sankcija.

2015 - Turska vojska oborila je ruski avion Su-24 iznad Sirije, uz samo granicu Turske. Zvanična Ankara tvrdila je "da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor", dok je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak koji je potvrdio da ruski avion, koji se nalazio u patroli nad Sirijom, ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

2017 - U eksploziji i oružanom napadu u džamiji u Bir al Abedu, zapadno od grada Ariša, na severu Sinaja, Egipat, poginulo je 305 osoba a 128 je povređeno. Ekstremisti su posle eksplozije pucali na ljude koji su bežali iz džamije. Napad su izveli teroristi takozvane Islamske države.

#Istorija

#Vremeplov

'