AKTUELNO

Spomenik patrijarhu Pavlu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkriven je danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić.

Selaković je rekao da je patrijarh Pavle bio čovek koji je u jednom teškom, kobnom vremenu iskušenja, bio glas razuma, glas Božiji, putokaz ispravnog života i razmišljanja.

Foto: Tanjug

- On se svakome od nas, koji smo bili njegovi savremenici, usadio u pamćenje, ne samo da ga pamtimo već da o njemu pričamo i pripovedamo budućim naraštajima o svemu onome kroz šta je prolazio kroz život i o tome kako je propovedao reč Božiju - rekao je Selaković.

Naveo je da od danas na platou ispred Crkve Svetog Marka stoji njegova divna skulptura koja će, dodao je, svakome ko bude ulazio u tu Crkvu i bude prolazio tim delom grada sećati na stotine ili makar na jedan od stotine primera patrijarhove Božije reči koju je širio i duhovnosti kojom je zračio.

Goran Vesić rekao je da je patrijarh Pavle bio čovek koji se izdigao iznad uloge koju je imao u društvu, i da je na taj način svima pokazao put koji treba da slede.

Foto: Tanjug

- Neko će reći da smo podizanjem spomenika ispunili obavezu prema patrijarhu Pavlu, ali nismo. Ispunićemo obavezu kada se kao društvo i ljudi budemo ponašali u skladu sa onim kako je on živeo, u skladu sa onim kako je govorio i u skladu sa onim kako nas je učio - rekao je Vesić.

Spomenik je delo vajara Zorana Maleša, a postavljen je na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja.

Pre devet godina, na današnji dan, preminuo je patrijarh Pavle u 95. godini.

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. do 2009. godine.

#Beograd

#Goran Vesić

#Patrijarh Pavle

'