AKTUELNO

Specijalna aplikacija za mobilne telefone „Krajm stopers“ (Crime Stoppers) trebalo bi da počne sa radom u Srbiji u decembru ove godine. Pomoću ove aplikacije građani će moći anonimno da prijave svaku vrstu kriminala i zarade čak hiljadu dolara po dojavi.

Novac se dobija kada informacija koja je dojavljena dovede do razrešenja tog krivičnog dela.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš komentarišući ovu aplikaciju rekao je da je ona rezultat tehnološkog napretka, a da organizacija „Krajm stopers“ postoji od 1976. godine.

- Ona je osnovana u Americi, a sada je potpuno na međunarodnom nivou aktivna i veoma uspešna. Važno je da nagrada ne sme biti osnovni motiv građanima za borbu protiv kriminala. Nagrada se dobije kada informacija koju je dojavljivač dostavio dovede do razrešenja tog krivičnog dela - objasnio je Dragaš.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, kada aplikacija bude počela sa operativnim radom građanima će se dati detaljna objašnjenja, da ne bi došlo do ikakvih zabuna.

- Sigurno će biti svakakvih prijavljivanja, ali mi ćemo definisati za koja krivična dela je zainteresovana aplikacija „Krajm stopers“. Zainteresovana je za međunarodna krivična dela, među kojima je trafiking ljudi, narkotika, oruja, terorizam, teška ubistva - istakao je Dragaš.

On je napomenuo da aplikacija nije zainteresovana za sitna krivična dela koja su na nivou prekršaja.

- Ne postoje sitna krivična dela, ali možemo ih kolokvijalno sada tako nazvati. Biće jasno napravljena selekcija i biće definisano koja krivična dela su deo interesovanja „Krajm stopersa“ - rekao je Dragaš.

Prema njegovim rečima najveća prednost sistema „Krajm stopersa“ je činjenica da je anonimnost stoprocentno zagarantovana.

- Kada se skine aplikacija ne postoji uslov ili mesto gde je potrebno da se unesu podaci. Onog trenutka kada pošaljete svoju informaciju, među kojima mogu biti i fotografije ili video snimak, vi dobijate ID za korišćenje, vaš generički broj koji dobijate. Na osnovu ID-ija vi na sajtu pratite da li je krivično delo koje ste dojavili rešeno odnosno da li je vaša dojava dovela do razrešenja, u tom trenutku dobijate nagradu - naveo je Dragaš.

On je objasnio da nagrada ne opterećuje budžet Srbije, jer novac daje centrala „Krajm stopersa“ u SAD-u.

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Boža Spasić rekao je da se ljudi uglavnom plaše toga da se može saznati ko je prijavio krivično delo.

- Plaše se od toga da li postoji opasnost od osvete ili neke druge neprijatnosti - istakao je Spasić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, sve je to počelo kada je policajac u Albukekiju u istrazi ubistva na lokalnoj televiziji objavio da će dati 1.000 dolara ako se neko javi sa informacijama.

- Ja podržavam da se ovo uvede, ne može da šteti - kazao je Spasić.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Aplikacija

#Orhan Dragaš

#Zločin

'