AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić boravi od danas do četvrtka, 15. novembra, u zvaničnoj poseti Barseloni, tokom koje će prisustvovati Svetskom kongresu pametnih gradova (SMART City Expo World Congreš) i sastati se sa predstavnicima gradske vlasti Barselone.

Gradonačelnik Radojičić naglasio je da je ova poseta vrlo značajna za razvoj Beograda kao pametnog grada.

Ovaj kongres je jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija koja pokazuje kako se primenom visokih tehnologija može unaprediti komunalni sistem grada i poboljšati kvalitet života građana i to kroz primere mnogih gradova.

S druge strane, Barselona je grad u kome mnoga od tih rešenja možemo videti u praksi. To znači da smo na izvoru odličnih ideja i primera, a sa gradskim sekretarima videćemo šta je moguće da se primeni na Beograd, rekao je gradonačelnik.

Foto: Beograd.rs

Kongres predstavlja najveći svetski događaj za gradove i fokusiraće se na pet glavnih tema koje odgovoraju na ključna pitanja sa kojima se danas suočavaju gradovi: digitalna transformacija, urbano okruženje, mobilnost, upravljanje i finansije, kao i zajednički, inkluzivni gradovi, prilagođeni potrebama svih građana, saopštio je Beoinfo.

Ove godine prisutno je oko 100 gradonačelnika i zamenika gradonačelnika. Očekuje se oko 20.000 posetilaca iz više od 700 gradova i 120 zemalja, a prisutnima će se obratiti više od 400 govornika.

Paralelno sa kongresom, održava se niz radionica, a Grad Beograd će sutra, 14. novembra, učestvovati na radionici „Izazovi gradova” (City Challenge), koju organizuju Svetske banka i Kongres.

Foto: Beograd.rs

Na ovoj radionici predstavićemo rešenja koja Beograd već sada primenjuje kao pametni grad, ujedno i planove koji bi u narednom periodu trebalo da unaprede kvalitet života građana i olakšaju njihovu svakodnevicu.

Naglasak će biti na izazovima javnog prevoza i rešenjima za smanjenje saobraćajnih gužvi, najavio je gradonačelnik.

Delegaciju Beograda čine i Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Dušan Rafailović, sekretar za saobraćaj, i Jelena Dinić Milovanović iz JKP "Javno osvetljenje".

#Aleksandar Radojičić

'