AKTUELNO

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da Bablje leto kod nas nekad traje kraće, a nekad duže i da se od srede menja vremenska situacija.

- Ove godine je dugo bilo toplo. Prvi sneg će da padne za jedno deset dana. Menja se vremenska situacija, od srede počinje pad temperature. Ona u subotu ili nedelju dolazi na prosečne vrednosti kada se priča o maksimalnim dnevnim vrednostima, a iduće sedmice one će biti ispod proseka za kraj novembra - kazao je Todorović za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, biće oblaka, kiše, snega na planinama, ali ponegde i u nižim predelima.

U utorak će u većini krajeva biti pretežno sunčano, dok se u sredu očekuje prolazno naoblačenje sa slabom kišom i postepeni pad temperature.

AEROZAGAĐENJE JEDAN OD NAJVEĆIH IZAZOVA SAVREMENE CIVILIZACIJE

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je ovog jutra kvalitet vazduha u Beogradu bio dobar, naročito kada se u obzir uzme današnji datum.

- Činjenica je da je smanjena potrošnja energije, samim tim i potrošnja toplote. Inače, u Srbiji, najveći problem jesu kućna ložišta, pored termoenergetskih postrojenja. Sada kada je ovakva temperatura oni slabije rade i samim tim zagađenje je mnogo manje - ocenio je Radović.

Prema njegovim rečima, aerozagađenje jeste jedan od najvećih izazova savremene civilizacije.

Foto: TvPink Printscreen

- Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije devet od 10 ljudi ima problema sa zagađenim vazduhom, tako da svakako Srbija nije izuzetak. Za Srbiju je specifično to što ovde godinama nije ulagano, znamo kakvo je bilo stanje u državi. Danas kada je započeo privredni oporavak i kada imamo rast BDP-a možemo da ulažemo u problem sa aerozagađenjem - naglasio je Radović.

Kako dodaje, resorno ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je uključila druge relevantne institucije, ali i radne grupe.

- Cilj radne grupe je da obradi svaku lokalnu samoupravu pojedinačno, ispita stanje na terenu i nakon toga predstavi mere koje ćemo finansirati - rekao je Radović.

ŠTETNE MATERIJE KOJE UDAHNEMO DOLAZE DO SVAKE ĆELIJE NAŠEG TELA

Pulmolog i alergolog dr Zorica Plavšić naglasila je da sve ono što se nađe u vazduhu putem disanja dospe u naše disajne puteve.

Foto: TvPink Printscreen

- U velikom gradu kućna ložišta, s obzirom da postoji sistemski organizovano grejanje, ne mogu toliko da zagade spoljašnju atmosferu. Ako se koriste ložišta na ugalj i plin, ona su u zatvrorenom prostoru mnogo agresivna - kazala je Plavšić.

Ona dodaje da su naši disajni putevi „prvi na udaru“.

- Preko sluzokože se apsorbuju štetni gasovi i štetne čestice, zatim prelaze u krv i onda putem krvi dolaze do svake ćelije našeg tela - ocenila je Plavšić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nedeljko Todorović

#Vremenska prognoza

'