AKTUELNO

Neurohirurgija u Srbiji proslavlja ove godine veliki jubilej - svijih 80 godina postojanja. S tim u vezi, direktor Neurohirurške klinike ističe da je ovaj jubilej vredan pažnje i biće obeležen svečanom akademijom i simpozijumom. Direktor ističe da je Srbija bila treća ili četvrta u Evropi koja je imala kliniku za neurohirurgiju.

Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije najveća je, ne samo u regionu, već i šire. Osim što je najveća, ova klinika je i najbolja, ocenjuje direktor ove ustanove prof. dr Miloš Joković.

Tokom prošle godine, kako kaže, urađeno je 3.300 operacija, što je visoka cifra.

Foto: TV Pink

- Neurohirurške operacije se u 80 odsto slučajeva rade mikrohirurškom tehnikom, što čini operaciju vremenski jako dugom - kaže dr Joković za "Novo jutro". Dodaje da napredak neurohirurgije prati napredak tehnologije, pa se, recimo, danas mnogo jednostavnije dolazi do tumora, lakše se razdvaja zdravo od tumorskog tkiva, krvni sudovi se vide u drugoj boji...

Dijagnostički procesi su, ističe, izuzetno napredovali poslednjih godina, pa je lakše locirati tumor u odnosu na važne centre u organizmu.

Foto: TV Pink

- Radimo čak i operacije u budnom stanju, a sve zahvaljujući našem praćenju tehnike i tehnologije - ističe dr Joković.

Gama nož, kaže, ističe sa ponosom i njime se zaokružuje lečenje neurohirurških pacijenata.

- Pre dve godine smo ga otvorili i prevazišli smo sva olekivanja kada je reč o broju pacijenata, odnosno tretirali smo više od 2.000 pacijenata što je ogroman broj. Ovo je veliki benifit i za hirurge i za pacijente - kaže doktor.

Foto: TV Pink

Neki pacijenti, kaže, čekaju duže, neki gotovo i ne čekaju na Gama nož, a sve zavisi od ozbiljnosti oboljenja.

Ceo razgovor sa gostom "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Klinički Centar Srbije

#Novo jutro

#neurohirurg

'