AKTUELNO

Dan grada Užica obeležava se sutra 9. oktobra jer je tada prvi put 1329. godine u dubrovačkim spisima pomenuto ime grada na Djetinji.

- 1329. indikta 12, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke - stoji na zapisu.

Po Sklavku najstarijem Užičaninu i nosi naziv plato ispred Skupštine.

Od prošle proslave grada Užica gradonačelnik Tihomir Petković smatra da je dosta toga urađeno sa čime bi se složili po njegovom mišljenju i sami Užičani.

- Radili smo neke važne strategijske stvari, kao što su rekonstrukcija i dogradnja fabrike vode. Nadamo se da ćemo u decembru imati završetak radova čime će se stvoriti mogućnost vraćanja na akumulaciju Vrutci kao izbor snabdevanja vode - rekoa je on.

Tu su i radovi na zaštitnoj ogradi Aerodroma Ponikve koji je jedan od ključnih investicija od koje se ne odustaje.

- Na skupštini grada ćemo se dogovoriti da li da prenesemo imovinu, odnosno vlasništvo na Republiku Srbiju, jer smo tek od Vlade dobili predlog za to. Lično smatram da je to pravi način jer smo mi premali grad. Pokazalo se u proteklih sedam, osam godina od kada je aerodrom naš, da objektivno grad Užice ne može da nađe investitora koji bi uložio dovoljno novca - dodao je.

Uveren je da će, nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva i Vlade, država vrlo brzo uložiti oko 5 miliona evra koliko je neophodno, kako bi se stvorili preduslovi da aerodrom bude u punoj civilnoj funkciji.

- Trenutno funkcionisanje aerodroma ne košta previše oko 11 miliona, ali kada krene sa radom punim kapacitetom prvih godina dok ne postane isplativ taj iznos bi bio stotine hiljada evra, što grad Užice nema - ističe Petković.

Gradonačelnik je dodao da se uz veliku pomoć Vlade, preko 400 miliona dinara, završava i Studenski dom.

- Imaće mesta za 278 studenata, što je preduslov za razvijanje visokog školstva. Takođe, ulažemo u dečije vrtiće, završilo smo jedan uz pomoć donatorke iz Kine, u naselju Pora sa 120 mesta, a za mesec dana biće gotova još dva na Belim zemljama. Kupili smo i jednu zgradu u koju ulažemo za potrebe vrtića, gde će biti još sigurno 80 mesta. Izdvajamo i deo novca za ljude koji u privatno sektoru ulažu u vrtiće, kako bi regulisali tu razliku od 150 dece - rekao je Petković.

Dodao je da je proteklih godinu dana Kancelarija za javna ulaganja uložila 60 miliona dinara za rekonsturkciju škole u Turici, kao i zgrade škole i vrtića u Sevojnu.

Budžetom grada prethodne godine izdvojeno je skoro 10 odsto budžeta za velike infrastrukturne projekte.

#Užice

'