AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će grad sačuvati galeriju "Progres" i novootkriveni lokalitet "Stambol kapije" na Trgu Republike.

- Grad Beograd sačuvaće galeriju 'Progres'. Za to imamo čvrstu podršku premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra kulture Vladana Vukosavljevića - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture, a na inicijativu Grada Beograda, donelo je odluku da taj prostor Galerije "Progres" mora da bude ustanova kulture, odnosno da ostane galerija, prenosi Beoinfo.

- Kada je firma 'Progres' 1996. zidala ovo zgradu na najelitnijoj lokaciji, sklopila je dogovor s tadašnjim gradskim vlastima da prostor u prizemlju bude namenjen kulturi. Naša namera je da to sačuvamo. Želimo da sprečimo mogućnost da budući vlasnik poželi da taj prostor prenameni, i da zbog ekonomskih razloga tu sutra bude neka prodavnica - kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika je govorio i o renoviranju Trga Republike i arheološkom otkriću nekadašnje Stambol kapije.

- U četvrtak sam bio u Zavodu za zaštitu spomenka kulture Grada Beograda i stručnjaci su mi rekli da je potvrđeno 99 odsto da su nađeni bedemi ostaci Stambol kapije. Veoma važno otkriće. Grad Beograd se ponosi svojom istorijom i mi ćemo sačuvati ovaj lokalitet, da građani mogu da vide ove bedeme. Radiće se izmena projekta rekonstrukcije. Uradićemo otkop. A arheološki lokalitet biće pokriven staklom. Pored će se nalaziti informativna tabla - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'