AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa ambasadorom Kube u Srbiji Gustavom Tristom del Todom o kulturnoj razmeni, turizmu i svesrdnoj podršci, sa željom da se saradnja nastavi i produbi.

Ove godine se navršava 75 godina od uspostvaljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube, a u decenijama za nama, dve zemlje, iako geografski daleke, imale su visok stepen međusobne podrške, ocenjeno je na sastanku.

Gradonačelnik je istakao da je Kuba zemlja umetnosti i da bi kulturna razmena, kroz organizaciju događaja i poseta bila i te kako značajna za Beograd i Havanu, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Svestan je i toga da Kubanci mnogo znaju o našem narodu i kulturi. Posebno su posvećeni našim turistima, kojih je ove godine bilo čak 6.000 u Kubi. Gradonačelnik je istakao da srpski turisti osećaju gostoprimstvo i posebno prijateljske emocije u Havani, te da mu je žželja da više turista iz Havane poseti naš glavni grad.

Foto: Beograd.rs

Ambasador je podsetio na solidarnost koju je Kuba pružila tokom bombardovanja 1999. godine, ali i na podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše držžave po pitanju Kosova i Metohije, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

On se prisetio i kako je Fidel Kastro, pedesetogodišnji kubanski lider i revolucionarni vođa, bio počasni gost Beograda u tadašnjoj SFRJ i da je tom prilikom u našem gradu na mestu gde se nalazi „Palate Srbije” posadio drvo prijateljstva.

Kako gradska vlast radi na tome da svaka ulica u Beogradu dobije naziv, Tristo del Todo preneo je žželju kubanskih vlasti da ulica u Beogradu ponese ime po jednoj od istaknutih ličnosti koja je stvorila temelje Kube.

Foto: Beograd.rs

Razgovaralo se i o oblasti zdravstva. Kuba je svetska sila koja proizvodi lekove za najtežže bolesti, poput raka, a naša zemlja je već potpisala sporazum sa Kubom koji predviđa pokretanje programa lečenja degenerativnih bolesti.

Kako se sledeće godine navršava 500 godina od postojanja Havane, ambasador Kube preneo je žželju gradonačelnika Havane da se ovaj jubilej obeležži u prisustvu gradonačelnika Beograda.

Ovaj susret bio bi plodonosan u kulturnoj saradnji, zaključci su sa sastanka kome je prisustvovao i član Gradskog veća Fadilj Eminović.

#Beograd

#Kuba

#Zoran Radojičić

'