AKTUELNO

Novo dekorativno osvetljenje Beogradske tvrđave pušteno je večeras u rad, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića osvetljava je 550 reflektora.

- Od večeras 550 reflektora osvetljava sve kapije Beogradske tvrđave, spoljne i unutrašnje zidove. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o našim kulturno-istorijskim spomenicima, a Beogradska tvrđava je svakako jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji koji imamo na teritoriji Beograda - rekao je Vesić.

Naveo je da je tokom ove godine osvetljena zgrada Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Filološkog fakulteta, da je u toku osvetljavanje "Gazele", te da je dobijena dozvola i za osvetljavanje zgrade zemunske opštine.

"Osvetljavanjem grada i čuvanjem naših kulturno-istorijskih spomenika dajemo im na značaju. Ljudima koji posećuju Beogradsku tvrđavu na ovaj način dajemo potpuno drugi osećaj te tvrđave. Pokazujemo da tvrđava može da se poseti i danju i noću i da želimo da ono što imamo od naše istorije i kulture bude sačuvano i pokazano na najlepši način", rekao je Vesić.

Precizirao je da je osvetljavanje Beogradske tvrđave koštalo 87 miliona dinara i dodao da je to samo početak preuređenja tog dela grada.

- Rekonstruisali smo Malo stepenište Jelisavete Načić, sada pripremamo rekonstrukciju Sahat kule i Velikog stepeništa, a radimo i ceo prostor oko Spomenika zahvalnosti Francuskoj. U narednim godinama biće potpuno uređeno zelenilo na Beogradskoj tvrđavi, a obnavljaćemo i sve kapije na Beogradskoj tvrđavi koje su važne i na taj način zaštiti tvrđavu kao naš najznačajniji spomenik - dodao je Vesić.

Događaju su prisustvovali direktor JKP "Javno osvetljenje" Aleksandar Cincar-Poposki, direktor JP "Beogradska tvrđava" Petar Andrijašević i v.d. sekretara za energetiku Grada Beograda Nina Jandrić.

#Beogradska tvrđava

#Goran Vesić

#Osvetljenje

'