AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas tri ugovora kojima se opredeljuje 89 miliona dinara za otvaranje tri regionalna inovaciona startap centra u Kruševcu, Subotici i Pirotu.

Popović je ugovore potpisao sa gradonačelnicima tri grada i istakao da je neophodno mladima pružiti najmoderniji prostor i opremu za rad ukoliko želimo da u Srbiji imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike i startap kompanije.

On je naveo da će pored najmodernije opreme korisnici regionalnih inovacionih startap centara imati na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja.

- Imaće najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne prozivode i usluge, a koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu - rekao je Popović.

Ministar je dodao da je problem nerazvijenosti inovacione infrastrukture u regionima problem koji postoji i u drugim državama kao što su SAD, Kina, Izrael, Finska, Nemačke, Rusija.

Foto: Tanjug

Otvaranje regionalnih inovacionih centara pruža jednaku šansu mladima u celoj Srbiji, kaže on i dodaje da će tako i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale.

- Ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo - istakao je Popović.

Podvlači da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije da mlade zadrži u Srbiji i da odavde menjaju društvo, živote ljudi i čitav svet.

On je naveo da je budžet za podršku inovacijama u Srbiji povećan pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD objavljuje Evropska komisija, Srbija prvi put ispred osam zemalja EU među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

Foto: Tanjug

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara ukupne vrednosti 250 miliona dinara.

Gradonačelnici tri grada koja su dobila sredstva danas kažu da je to veliki podrstrek za mlade, visokoobrazovane i nezaposlene koji žele da se dodatno usavršavaju.

Kako kažu, to je i prilika za one koji su otišli da se vrate i nastave svoje karijere u gradovima gde su rođeni.

#Nenad Popović

'