AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić svečano je danas otvorio drugi Beogradski gastro-enološki festival „Begef”, koji se od 7. do 9. septembra održava na više lokacija u Skadarliji.

Radojičić je istakao značaj festivala, jer će Beograđanima i gostima prestonice, na 30 štandova biti ponuđeni gastronomski proizvodi iz čitave Srbije, kao i veliki broj sorti vina.

–Kroz te proizvode gosti festivala će biti u prilici da se upoznaju sa našom kulturom, tradicojom i identitetom koji se nalaze u našem duhu, ali i u svim ponuđenim proizvodima – istakao je Radojičić.

On je podsetio da je Beograd jedan od retkih glavnih gradova koji na svojoj teritoriji ima vinograde i vinarije.

Foto: Grad Beograd

–S obzirom da je u prethodnom periodu bilo više vinograda i vinarija, mislim da je vreme da krenemo tim putem i povećamo njihov broj, a Grad Beograd će subvencijama pomoći da se razvijamo u tom pravcu – najavio je gradonačelnik, ispred kuće Đure Jakšića u Skadarskoj ulici.

Organizator festivala i predsednik udruženja „Vinski putevi Srbije” Zoran Rapajić je dodao da se od 2012. godine broj vinarija u Srbiji i Beogradu utrostručio.

On je ukazao da Vinski put, pored vina podrazumeva i upozavanje lokalne gastronomske ponude, ali i sve dodatne turističke sadržaje koje Beograd može da ponudi.

Foto: Grad Beograd

Naredni korak je, prema njegovim rečima, da i Beograd dobije vinsku-turističku signalizaciju, jer kao glavni grad Srbije to i zaslužuje. On je precizirao da je u okviru festivala gastronomska ponuda predstavljena duž cele Skadarske ulice, dok je enološki sadržaj prezentovan u restoranu „Velika Skadarlija”.

#Zoran Radojičić

'