AKTUELNO

On je božić čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima nastupajuće božićne praznike, a Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci s porukom da, kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

- Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese - rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: "Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

- Gledajući istorijski, potpuno je jasno da slavljenje Bozića, tajne rođenja Isusa Hrista, nema bez majke, gledajući i istoriju hrišćanstva otkrivamo da je na početku Novog zaveta majka devica iz Nazareta odigrala odlučujuću ulogu - poručio je nadbiskup Hočevar.

Istakao je da se Bog odlučio za život, za majčinstvo, za rađanje a ne za smrt. U toj čudesnoj ljubavi ostavio je, kako kaže, posebno mesto ženi ili još bolje majci.

Prema njegovim rečima, Bog je ženu odabrao za službenicu i put života. Zato nema drugog iskrenog odgovora nego da se upitamo, sagledavamo li mi danas celovitu ulogu blažene Deve Marije u istoriji spasenja i nadahnjujemo li se na njoj, te kako gledati na sve žene i majke.

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

- Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh - poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi".

I. P.

#Božić

#Praznik

#Stanislav Hočevar

#čestitka

'