AKTUELNO

Apelacioni sud u Nišu presudio je da Osnovna škola „Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati oko dva miliona dinara odštete Bojanu i Dragani Janković.

Jankovići su tužili školu ovu školu zbog pretrpljenog straha, duševnog bola i povrede prava ličnosti usled različitih propusta koje je škola napravila, a koje su u maju 2010. godine dovele do smrti njihovog sina, Alekse Jankovića, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Apelacioni sud je nedavno odbio žalbu škole na prethodnu presudu Osnovnog suda u Nišu kao neosnovanu. Presuda je inače donešena u julu 2016. godine.

Foto: Facebook Dragana Janković

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za portal Pink.rs kažu da je ova odluka Apelacionog suda samo još “jedna u nizu koja je dočekala ovo ministarstvo”, i kaznu će, kao i sve izgubljene sudske sporove do sada, platiti država.

- Novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, na čijoj pripremi se radi, odgovornost će biti preneta na onoga ko je izazvao problem – kažu iz ovog ministarstva, i dodaju da su već poslali mejlove sekretarima škola koji dalje treba da ostale upute da pre donošenja bilo kakvih odluka vode računa o poštovanju zakona.

- U budžetu za sledeću godinu imamo više od 200 miliona dinara namenjenih za izgubljene sporove još od 2004. godine. Da bismo u budućnosti bili u boljoj poziciji novim zakonskim rešenjem uvešćemo ličnu odgovornost – navodi se iz ministrastva.

Kako kažu, nova zakonska rešenja znače i uvođenje lične odgovornosti. - Direktori moraju da konsultuju školske i službe ministarstva, što do sada nisu radili, jer ne snose posledice. Kada bi sada direktorka škole iz Niša preuzela odgovornost drugačije bi stvari izgledale. Sa druge strane, ako ministar izgubi spor onda i on treba da plati kaznu – ističu oni za naš portal.

“Aleksin zakon” - deo Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Nacrt “Aleksinog zakona” treba da spreči vršnjačko nasilje. On takođe predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana, a da mu se u međuvremenu pruži stručna pomoć kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi. Iz ministarstva kažu da će ovaj zakon svakako biti deo Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Foto: Facebook Dragana Janković

- Sistemskim zakonom moraju biti rešena sva pitanja iz domena vršnjačkog nasilja, disciplinskih povreda, odgovornosti roditelja, odgovornosti škole, pojedinačno, imenom i prezimenom. Ove namere preneli smo ne samo Aleksinim roditeljima, već i drugima sa kojima smo razgovarali – rečeno je iz ministarstva.

- Takođe, izgrađujemo i novu strukturu roditeljskih tela, čak i sa UNICEF-om. Roditeljska tela će učestovati u procesima evaluacije nastavnih elemenata škole, preuzimati odgovornost za ponašanje učenika kao i u mnogim drugim pitanjima u kojima sada samo formalno učestvuju – rečeno je za naš portal u ministarstvu.

J. Stanković/N. Petričević

#Dragana i Bojan Janković

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Niš

#Vršnjačko nasilje

'