AKTUELNO

Posle skoro 10 godina danas je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja Mladenovca, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića vrednost investicija je oko 30 miliona dinara.

- Mislim da opština Mladenovac nije mogla da dobije lepši poklon za svoj dan, a danas je dan te opštine, od otvaranja muzeja - rekao je Vesić i dodao da taj muzej radi u okviru Muzeja Grada Beograda i da je skoro 10 godina bio zatvoren.

- To je sramota, ali ovo nije ni prvi ni poslednji muzej u Srbiji koji nije radio duže od 10 godina - naveo je Vesić i podsetio da nisu radili ni Narodni muzej, ni Muzej savremene umenosti.

On je kazao da su obnovu Muzeja Mladenovca inicirali Grad Beograd i Muzej grada Beograda i istakao da je vrednost investicije oko 30 miliona dinara.

- Mislim da je veoma važno da oni koji žive u Mladenovcu, a posebno mladi, mogu ovde da vide izložbe. Danas, recimo, mogu da vide izložbu ''Ćilim'', a videće i druge izložbe i na taj način podižemo kvalitet života stanovnika Mladenovca - poručio je Vesić.

Kako je istakao, otvaranje muzeja u Mladenovcu je posebno značajno jer Grad Beograd time pokazuje da ne brine samo o velikim muzejima.

Foto: Tanjug

- Prošle godine, 20.oktobra, otvoren je Muzej savremene umetnosti, a ove godine, na Vidovdan 28.juna, otvoren je Narodni muzej, a otvaranjem muzeja u Mladenovcu pokazujemo da su za nas svi delovi Beograda jednaki - kazao je Vesić.

On je podsetio da će zgrada stare Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice biti rekonstruisana i pretvorena u Muzej grada Beograda.

Kako je rekao, za razliku od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, koji su već postojali kao muzeji, ova zgrada nije bila muzej i biće nov muzej po kvadraturi veći od Narodnog muzeja.

- Mi radimo sve da bi sledeće godine počela rekonstrukcija. Iza nas je četiri-pet godina mukotrpnog rada, ali smo uporni jer želimo da konačno Muzej grada Beograda dobije svoju kuću i da sva istorija prestonice bude na jednom mestu. Nadam se, skoro sam siguran, da ćemo sledeće godine, uz pomoć Vlade Srbije koja će obezbediti novac, krenuti u rekonstrukciju - rekao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja Muzeja Mladenovca koji je, kako je istakao, veoma važna ustanova za tu opštinu.

- Muzej Mladenovca predstavlja ličnu kartu naše opštine i siguran sam da će ovo biti najlepša ustanova i centar kulturnog i društvenog okupljanja - rekao je Glišić.

Foto: Tanjug

Kako je dodao, u Mladenovcu se mnogo toga radi, gradi, renovira i asfaltira, a između ostalog, kako je naveo, u toku je rekonstrukcija Srednje tehničke škole, a vrednost radova koje finansira Grad Beograd je više od 60 miliona dinara.

Direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac je rekla da su za veliki događaj, kao što je otvaranje Muzeja Mladenovca, ''reči male''.

Kako je dodala, o značaju tog događaja govori i činjenica da su na otvaranju prisutni zamenik gradonačelnika, predsednik opštine, kao i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Povodom otvaranja Muzeja Mladenovca, priređena je izložba ''Ćilim'' koju čini 25 reprezentativnih primeraka ćilima iz zbirke Muzeja Mladenovca i osam pozajmljenih iz privatnih kolekcija.

Raskošni ćilimi, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja 19. do sedeamdesetih godina 20.veka.

#Goran Vesić

#Mladenovac

#muzej

'