AKTUELNO

Čini se da razloga za brigu nemamo...

Delovi Evrope i Azije suočavaju se ovih dana sa neuobičajeno visokim temperaturama, a u mnogim zemljama izdata su upozorenja na vrućine.

U Portugaliji su zabeležene visoke temperature izazvane toplotnim talasom iz Sahare, a za predstojeći vikend najavljena je temperatura do 47 stepeni.

Upozorenje na opasnost od visokih temperatura izdato je i u Španiji, a pod visokim rizikom od toplotnog talasa je 40 od 50 španskih provincija, prenele su svetske agencije.

U Poljskoj elektrane rade po hitnom režimu zbog povećanog korišćenja ventilatora i klima uređaja, a u Varšavi su građani savetovani da ne izlaze napolje iz kuća ukoliko ne moraju.

U Austriji je zbog dužeg perioda suše nastao problem u snabdevanju pijaćom vodom, zbog čega su prinuđeni da je "uvoze".

Za celu hrvatsku jadransku obalu od juče je na snazi crveni alarm zbog vrućina, dok je narandžasto upozorenje na snazi za zagrebačko područje, a žuto za osječko. Neuobičajeno visoke temperature zabeležene su i na azijskom kontinentu.

Severna Koreja danas je pozvala na "sveobuhvatnu bitku" protiv rekordno visokih temperatura koje iznose i do 40 strepeni, što je za tu zemlju strašno visoka temperatura.

U Južnoj Koreji takođe su zabeležene rekordne vrućine, od preko 39 stepeni što je najviše u poslednjih 110 godina, a umrlo je 29 osoba, dok je 2.350 povređeno. U julu je izuzetno visok toplotni talas pogodio Japan, gde je od vrućine umrlo 116 osoba.

Jul je u Srbiji bio umereno topao, sa dosta kiše. Prema najavama meteorologa u avgustu nas očekuje više sunca, ali neće biti ekstrenih temperaturnih skokova.

#Vreme

#leto

'