AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, da oni ne hapse, samo alarmiraju javnost, i naglašava da je veoma važno da na zakonit način postupamo sa opasnim otpadom, jer on na najdramatičniji način ugrožava životnu sredinu i naše živote.

Ministar je nedavno obišao centar za upravljanje otpadom na teritoriji Kikinde, povodom sumnji nadležnih da se na toj lokaciji, na deponiji i u njenoj okolini, nalazi nezakonito odložen opasni otpad, zbog čega su otvorili istragu.

- Istragu sprovodi tužilaštvo. Prethodne radnje u skladu sa zakonom su obavljene u saradnji sa policijom i bezbednosno informativnom agencijom, i sada taj proces teče. Mora se utvrditi, da li, i šta se tamo događalo, i kada tužilaštvo bude procenilo, ono će preduzeti mere koje treba da preduzme - rekao je minsitar.

Kako kaže, oni ne hapse, samo alarmiraju javnost, i naglašava da je veoma važno da na zakonit način postupamo sa opasnim otpadom, jer on na najdramatičniji način ugrožava životnu sredinu i naše živote.

- Opasni otpad u zemlji podrazumeva zagađeno zemljište, podzemne vode koje su zagađene, zagađenu hranu koju jedemo i tu se krije deo razloga koje trpimo kao ljudi, i naše zdravlje je zaista ugroženo ponašanjima kakva smo sretali do sada u Srbiji - rekao je Trivan.

On je podsetio da na temelju primera koji smo imali u Obrenovcu, ljudi treba da shvate da se za zločin prema životnoj sredini odgovara, i da se za to ide u zatvor.

Foto: TvPink Printscreen

- Vreme koje je potrebno za analizu zemljišta zavisi ko radi, kako radi i na kakve hemikalije se nailazi , i mnoge druge. U svakom slučaju traje, i treba da traje, da bi bili sigurni šta se dešava. Ne vidim drugi način da se spreče takve radnje nego da policija i tužilaštvo reaguju ukoliko ima indicija da nešto nije dobro i da nije u skladu sa zakonom - rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, od početka aktivnosti koja traje već mesecima, mi smo uspostavili poseban sajt na kom građani mogu da nam prijave kada vide da se negde dešava neka sumljiva situacija.

- Najvažnije je da kada bilo ko primeti da se negde nešto radi, to obavezno javi inspekciji. Mi svakako reagujemo, svaku lokaciju proveravamo. Mislimo da je dobro da nam građani budu neka vrsta inspektora, da nam alarmiraju - rekao je ministar.

Kako kaže, kada se utvrdi da postoji nelegalna aktivnost, tada se moraju sprovesti mere koje će zaštititi životnu sredinu.

Foto: TvPink Printscreen

- Pored uklanjanja otpada, kada su u pitanju divlje deponije, treba i urediti zemljište na kome je to bilo, ali ako je reč o opasnom otpadu, onda je bitno utvrditi do koje mere je zemljište zaraženo, koja je vrsta otpada u pitanju, i moraju se primeniti mere i finansirati remedinacija, kao i izvršiti provera vod u okolnim bunarima koje se potencijalno mogu kontanimirati - rekao je Trivan.

Ministar je rekao da je zadovoljan kako teče akcija naplate plastičnih kesa, u cilju smanjenja korišćenja plastike.

- Što se tiče naplate kesa, u prvom danima imali smo smanjenje oko 50 odsto, u ovom trenutku smo u lancima koji to primenjuju duže vreme čak 60 odsto. Plastične kese životnoj sredini prave ogromnu štetu. Na godišnjem nivou imamo po nekoliko miliona tona plastike koje uđu u okeane. Čitave reke plastike teku unutar okeana. Razgradivost plastične kese je gotovo ne moguće, ona se gotovo ne razgrađuje. Postoji već više od 30 zemalja u svetu koje su skroz zabranili plastične kese - rekao je Trivan.

#Goran Trivan

#otpad

'