AKTUELNO

Poslednja stanica ovosezonskog karavana emisija “Žikina šarenica” danas je opština Lučani, a uoči 58. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Sve ljubite lje trube ljudi iz organizacije 58.smotre trubača Srbije i celoga sveta očekuju spremno i ove godine od 9.do 12.avgusta.

Sabor tradicionalno počinje kod spomenika trubaču, i to podizanjem jarbola. I to sve od 14.oktobra davne 1961.godine.

Foto: Beta

Manifestacija se održavala u porti crkve posvećene Sv.Arhangelu Gavrilu, tada se takmičilo samo četiri orkestra, da bi iz godine u godinu bilo sve više učesnika i posetilaca.

U Guči se nalazi i muzej trube gde posetioci mogu kroz istorijski prikaz videti kako je to sve izgledalo kroz godine.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovde u muzeju koji je osnovam pre osam godina želeli smo da predstavimo sve ono što se događalo od 1961. do danas. Možemo da vidimo sve fotografije trubača, prvu pobedničku trubu, drugu pobedničku trubu i sve ono što su naši trubači poklonili muzeju  - rekla je kustos muzeja Snežana Ašanin.

Ona je dodala da se ispred muzeja nalazi stalna muzejska postavka "Rajka Borović -heroina jednog vremena", posvećena ženi koja je organizovala tkalje.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi smo i ove godine organizovali školu tkanja, jer želimo da mlade naraštaje naučimo tkanju, i da nastave tamo gde su naši preci stali - rekla je Ašanin.

Foto: Pink.rs

Ne propustite poslednju ovosezonsku emisiju “Žikina šarenica” u nedelju od 08.30, a tokom leta vas na TV Pink očekuje izbor najzanimljivih priča iz okončanog karavana.

#Živorad Žika Nikolić

#žikina šarenica

'