AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je projekat nove zgrade na platou kod Hrama svetog Save, gde će biti sedište Patrijarha i Svetog Sinoda i trebalo bi da zauzme centralno mesto ovog platoa, kada rekonstrukcija bude završena.

Vesić je gostujući na Radiju Slovo ljubve rekao da je u dogovoru sa patrijarhom Irinejom angažovan tim arhitekata koji će raditina uređenju tog platoa.

- Hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade u kojem će biti sedište patrijarha i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda - rekao je Vesić.

- Hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade u kojem će biti sedište patrijarha i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda - rekao je Vesić.

Završetak radova na Hramu Svetog save, kaže, izuzetno je bitan za Grad, ali i za čitav narod i Crkvu, dodao je Vesić.

- Hram je važan i za turizam jer se sa Kalemegdanom i Skadarlijom nalazi među tri najposećenija mesta u Beogradu - istakao je zamanik gradonačelnika.

Ideja o uređenju, prema Vesićevim rečima, postoji već dugo vremena jer postojeće rešenje nije adevkatno.

- Imamo stalni dijalog i dobru komunikaciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sve eventualne probleme rešavamo u hodu - naveo je.

Govoreći o uređenju platoa ispred Crkve svetog Marka, Vesić je i rekao da tu nije kraj radova i uređenja tog dela centra Beograda. I o tome se, kaže, razgovara sa Crkvom, jer parcele oko tog objekta su crkveno zemljište, a iza je i Ruska crkva.

- Rrazgovarao sam sa ocem Tarasijevim i predstavnicima Moskovske patrijaršije o tome. Oni hoće da urade jedan duhovni centar, gde će biti mesta i za sveštenike i ljude koji dolaze, ali će postojati i mogućnosti da na tom mestu ljudi vide istoriju ruske migracije u Srbiji, koja nije nevažna i koja je deo naše istorije - kazao je.

Posebno je istakao da će u blizini Crkve sv. Marko biti podignut spomenik patrijarhu Pavlu, a odluka o tome je u gradskom parlamentu doneta krajem juna.

Izabran je, dodao je, Odbor za podizanje spomenika na čelu sa generalnim sekretarom Predsednika Republie, Nikolom Selakovićem.

Najavio je da će gradski parlament na jednoj od narednih sednica, najverovatnije na jesen, razgovarat i o obeležavanju Gradske slave - Spasovdana, koja bi trebalo da se uvrsti na spisak manifestacija od značaja za Grad Beograd.

A to će, prema njegovim rečma, značiti da će sredstva za obeležavanje tog praznika biti predviđena budžetom za narednu godinu.

- Dogovorili smo se sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu da tog dana školski čas bude posvećen slavi Beograda, da deca uče ne samo šta je Spasovdan, nego zašto je Spasovdan važan za Beograd i zašto je važno i simbolično da Beograd slavi Spasovdan, Dan vaznesenja Hristovog - rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je potpuno prirodno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicira podizanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

- Sproveli smo međunarodni konkurs na kojem je pobedio ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Spomenik će biti ogroman, visok preko 20 metara, a nalaziće se na Savskom trgu. Zgrada železničke stanice biće rekonstruisana i postaće Muzej istorije Srbije. Verujem da će odluka da Stefan Nemanja dobije spomenik podstaći raspravu o važnosti naših srednjovekovnih vladara u društvu - naveo je.

Najavio je i odizanje spomenika Stefanu Lazareviću, koji ima svoje obeležje na Kalemegdanu, ali, kaže, to nije pravi spomenik.

- On je Beograd proglasio glavnim gradom i na kraju krajeva bio prvi gradonačelnik Beograda - podsetio je zamenik gradonačelnika. A, kada je u pitanju Zakon o Starom sajmištu, Vesić je rekao da će on omogućiti brzo i efikasno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, što će biti uvod u raspisivanje tendera za izradu projekta „Memorijalni centar Staro sajmište”.

#Beograd

#Goran Vesić

#Hram Svetog Save

'