AKTUELNO

Cilj Vojske Srbije je da dostigne nivo obučenosti i opremljenosti koji ima vojska Kine, i dve armije će sarađivati u tim oblastima, izjavio je danas u Pekingu ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Obučenost i opremljenost Narodnooslobodilačke vojske Kine je cilj koji i mi sebi postavljamo. Naše armije će u budućnosti sarađivati upravo u te dve oblasti - izjavio je Vulin, drugog dana zvanične posete Kini gde je posetio elitnu 3. gardijsku diviziju Narodnooslobodilačke armije zaduženu za odbranu Pekinga.

Foto: Tanjug

Ministar Vulin, koji je i izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta, istakao je da je cilj da obezbedimo da odgovarajuća pomoć koju kineska strana vrlo često usmerava prema našoj vojsci bude adekvatno iskorišćena, ali i da od njih iskoristimo znanja, obuku, njihove instruktore, svo ono što je ova velika, višemilionska armija u stanju da nam pruži.

Foto: Tanjug

- Zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke vojske NR Kine, Si Djinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića dve vojske sarađuju na mnogo višem nivou nego što su sarađivale do sada. Odnosi između dva prva čoveka armija i odnosi između armija su na istorijski najvišem nivou i to se vidi po načinu na koji se Narodnooslobodilačka armija Kine odnosi prema nama, a te odnose ćemo ubuduće produbljivati i razvijati - od toga da sa nama deli i tehnologiju i znanja pa do toga da deli i obuku i opremu koja je nama i te kako važna - izjavio je ministar Vulin.

Foto: Tanjug

Vulina je dočekao zamenik komandanta 3. Gardijske divizije stariji pukovnik Li Li koji je u ime svih pripadnika gostu poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio iskrenu nadu da će srpska i kineska armija nastaviti dugogodišnje prijateljstvo kao i razmenu znanja naših armija.

U čast srpske delegacije pripadnici elitne divizije izveli su taktički prikaz - gađanje streljačkim naoružanjem, borilačke veštine i protivterorističku vežbu u urbanim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug

Treća gardijska divizija spada u grupu elitnih jedinica sa veoma dugom tradicijom, osnovana je 1927. godine. Broji preko 11.000 vojnika. Tokom svoje istorije njeni pripadnici su učestvovali u preko 2.000 važnih borbi - oslobodilačkom ratu, ratu protiv Japana, kao i ratu protiv SAD u Severnoj Koreji. U mirnodopskom periodu učestvovali su u skoro svim paradama.

Divizija je namenjena za odbranu Pekinga a njen osnovni zadatak u miru je realizacija obuke i održavanje sposobnosti za odbranu od napada sa kopna, učešće u združenim operacijama PVO, izvođenje protivterorističkih operacija i operacija podrške i pružanja pomoći civilnim vlastima u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa , kao i podrška u realizaciji značajnijih infrastrukturnih projekata, dodaje se u saopštenju.

#Aleksandar Vulin

#Kina

#Vojska

'