AKTUELNO

Novi Centar za „iks“ nož KCS, čija je izgradnja u toku, počeće sa radom 1. oktobra, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To je aparat koji će tretirati sve tumore u organizmu, osim na glavi, koji su manji od pet centimetara i nalaze se na mestu u telu gde ne mogu da se operišu.

Nova zgrada prostiraće se na 700 kvadrata, u kojoj će biti nož, kao i sva prateća oprema.

- Do sada su pacijenti morali u inostranstvo, a tretman na tom aparatu koštao je minimum 20.000 evra. Sada će moći to da urade ovde, sa zdravstvenom knjižicom, besplatno - rekao je Lončar i podsetio da se pored tog centra nalazi i Centar za gama nož.

Ministar je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na poseti KCS i podršci unapređenju srpskog zdravstva, kao i na tome što, kako je rekao, ne živi u virtuelnom svetu i što se ljudima u zdravstvu ne obraća preko društvenih mreža, već dolazi u posetu, upoznaje se sa problemima i radi sve što može da pomogne.

Lončar je dodao da je obezbeđeno i 1,6 miliona evra za obnovu Urgentnog centra, navodeći da je crep na zgradi stariji od 60 godina, dok je sama zgrada iz 1903. godine.

Pojasnio je da se u ovoj prvoj fazi rekonstrukcije, obnavlja fadada, menjaju prozori i podovi, tavanski prostor se adaptira u lekarske sobe, dok će lekarske postati sobe za pacijente.

Direktor KCS Milika Ašanin istakao je da su Klinički centar Srbije i Urgentni centar jedine ustanove koje nikada tokom najopsežnijih radova, poput onih koji se sada izvode, nisu zatvorili svoja vrata za pacijente.

Naveo je da je osim radova na izgradnji Centra za “iks” nož i obnovi fasade Urgentnog centra, završena intenzivna nega „šok B” UC, kao i odeljenje Hirurgije 2, pri kraju su radovi na Nefrologiji koji će biti delovi Centra za transplantaciju organa u KCS.

Pored toga, očekuje se početak radova na obnovi Ginekološko-akušerske klinike KCS, kao i na Neurohirurškoj klinici, uz potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Kliničkog centra.

Predsednik Vučić je zahvalio ministru Zlatiboru Lončaru, državnom sekretaru dr Vladimiru Đukiću, kao i direktoru Kliničkog centra Miliki Ašaninu na naporima koje ulažu u unapređenje srpskog zdravstva.

#Klinički Centar Srbije

#Zlatibor Lončar

'