AKTUELNO

Konkretni građevinski radovi na "Tiršovoj 2" trebalo bi da počnu u naredne dve godine i cilje je da u narednih četiri do pet godina imamo najsavremeniju dečju bolnicu u ovom delu sveta, izjavio je gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Nova dečja bolnica „Tiršova 2" biće u okviru Kliničkog centra Srbije, u Deligradskoj ulici (ispod Infektivne klinike), na placu veličine oko jednog hektara, a Radojičić za Politiku otkriva da se u ovom momentu rešavaju imovinskopravni odnosi.

On smatra da je veoma važno to što će vrhunska dečja bolnica biti samo 150 metara udaljena od porodilišta u Višegradskoj, u kojoj će se pratiti potencijalno rizične trudnoće.

Veoma brzo ćemo moći da zbrinemo bebe koje se rode sa najsložženijim anomalijama i čiji žživoti zavise od hirurške intervencije u prvim satima žživota. Pored toga, sjajna bolnica, Institut za majku i dete, nalazi se na novobeogradskoj strani pa je bilo važžno pronaći lokaciju koja je sa ove strane reke, rekao je Radojičić.

Držžavni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić saglasio se da je ovo izuzetno značajan projekat za zemlju i dali su konkretnu podršku već u startu za pronalazak najbolje lokacije, ističe dr Radojičić.

Prema njegovim rečima, ovo je period planiranja svih aspekata projekta, od prostora, opreme, do ključnih uskomedicinskih pitanja Radojičić kaže da će insistirati da svaka faza bude temeljno i stručno urađena i da je to važnije od vremenskih odrednica.

- Veliki broj stručnjaka različitih profila daće svoj sud o značajnim pitanjima, jer jedino ako dobro uradimo posao sada, nećemo imati problema u realizaciji. To će nam uzeti više vremena, ali daće rezultat koji želimo: dugoročno rešeno pitanje lečenja dece na najvišem nivou u Srbiji - istakao je Radojičić.

- Tiršova 2 je više od zgrade i savremene medicinske opreme, to je novi koncept lečenja dece. Reč je o pristupu medicini u kome su dete i porodica centar i oko koga se organizuje bolnica - rekao je on.

Studija izvodljivosti trebalo bi da bude gotova u narednih 10 meseci i daće odgovor na sva najznačajnija pitanja: kako da se prostor najbolje iskoristi, prilagode savremeni medicinski trendovi našoj medicine i potrebama dece.

Procenjuje se da bi izgradnja i opremanje klinike moglo da košta oko 54 miliona evra i novac za to je obezbeđen od Centralne evropske banke, naveo je list.

#Tiršova

#Zoran Radojičić

'