AKTUELNO

Mladen Mijatović, novinar TV Pink rekao je za Novo jutro televizije Pink da je od stupanja na snagu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja 450 vozača zadržano u pritvoru.

- Od 3. aprila, kada je stupila na snagu izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju na teritoriji republike Srbije 450 vozača je zadržano u pritvoru i određena im je zatvorska kazna u trajanju od najmanje 30 dana zbog nasilničke vožnje, a od tih 450 vozača, njih 433 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a to znači da su u trenutku kada im je saobraćajni policajac merio količinu alkohola, imali preko dva promila alkohola - rekao je Mijatović.

On dodaje da je od tih 433 njih 67 izazvalo saobraćajnu nezgodu, a da je u većini njih bilo poginulih osoba.

Foto: Printscreen

- To su katastrofalni statistički podaci koji treba da upozore sve nas i sve gledaoce TV Pink da nikako ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola, ali i da ne voze prebrzo jer je i dalje brzina osnovni uzrok katastrofalnih saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama - upozorava Mijatović.

Aleksandar Crnomarković, novinar Informera dodao je da se o ovoj temi svakodnevno priča ali da smo na sva upozoravanja imali čikicu od 72 godine koji je u Novom Sadu u maju sa 4,02 promila vozio automobile i bacao ljudima petarde u dvorište.

- Na sva upozorenja da ljudi ne budu kamikaze, nama dolazi rekordni slučaj, koji je policija zaustavila, a to je 4,59 promila alkohola u krvi, čovek od 35 godina. On je zaustavljen kod mesta batuša i on je lepo objasnio da je celu noć pio, do deset ujutru. On je 20 kilometara vozio i velika je sreća što ga je policija zaustavila i što je dobio tih 30 dana zatvora, jer u suprotnom ogromna je šansa da bi usmrtio sebe ili nekog drugog - kazao je Crnomarković i apelovao na ljude da ne gine zato što se napiju i sednu za volan.

Dragan Joksović, toksikolog prisetio se Novogodišnjeg dežurstva kao specijaliste, kada su doveli čoveka sa 14,7 promila alkohola u krvi.

Foto: Printscreen

- Mi smo bili u šoku. Dva sina i supruga su došli po njega. On se posvađao sa ženom tu veče i popio je tri, četiri flaše viskija - kazao je Joksović.

Milan Božović, saobraćajni inženjer rekao je da u periodu odmora ima više vozača koji voze pod uticajem alkohola.

- U ovom periodu očekujemo više vozača pod uticajem alkohola. Imali smo i biciklistu koji je imao 2,17 promila alkohola u krvi, u januaru, i to noću - podsetio je Božović.

#Alkohol

#Mladen Mijatović

#Saobraćajna nesreća

'