AKTUELNO

Nakon testova iz srpskog jezika i matematike, osmaci su danas polagali kombinovani test iz pet predmeta. Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a od njih će zavisiti upis u željene srednje škole.

Eleonora Vlahović, školski psiholog rekla je za Novo jutro televizije Pink da se dosta toga promenilo u sferi obrazovanja, da je polaganje male mature podignuto na visok nivo, kao i da je porasla napetost prilikom polaganja testova.

- Napetost nije saveznik. Ono što savetujem roditeljima, kod kojih vidim veći stepen napetosti, nego kod učenika, jeste da je to važna odluka, ali da nije fatalna. Najtraženija osobina za mladu osobu je adaptabilnost, to je sposobnost da se prilagođava različitim zahtevima - istakla je Vlahović.

Foto: Printscreen

Ona dodaje da profesionalni razvoj traje celog života.

- Bodovi na testovima su sredstvo za rang listu, a učeniku je to važno. U suštini je najvažnije napraviti sklad između sposobnosti, interesovanja i realnih mogućnosti. Primetila sam, da se u odnosu na pre, roditelji manje mešaju, sve su liberalniji - ocenila je Vlahović.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola rekao je da je za mladog čoveka teret polaganje testova tri dana zaredom, kao i da na mišljenje učenika u opredeljivanju za srednju školu utiče drštvo, to jest drug ili drugarica, nastavnik, i roditelji.

Foto: Printscreen

- Što se zanimanja tiče, i dalje se teži zanimanjima kojima će se što brže doći do radnog mesta, naročito u manjim sredinama. U Novom Pazaru, Vranju, Leskovcu je dominantna medicinska škola, a razlog je radno mesto - kazao je Antić.

Dodao je da su u Beogradu, Nišu, Kragujevcu dominantne gimnazije.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Matura

#psihologija

'