AKTUELNO

Predstavnici lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede izašli juče na teren, kao i komisije za procenu štete.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio je danas da prve procene o šteti nevremena, koje je 13. juna zahvatilo više opština u Srbiji, očekuje u ponedeljak ili utorak.

Nedimović je rekao da se tek sagledavaju posledice tog nevremena sa gradom koje je bilo pre samo 36 sati i da su predstavnici lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede izašli juče na teren, kao i komisije za procenu štete.

- Procenjujem da ćemo u ponedeljak ili utorak imati prve kvalitetne procene. Najveći problem je bio u Topoli, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani - rekao je ministar novinarima u Bogatiću.

Najveće padavine su bile, kako kaže, u oko 15 sela, od čega su tri u Smederevskoj Palanci i dva u Velikoj Plani.

Nikad više nismo ispalili protivgradnih raketa nego prekjuče, kada je ispaljeno1.167 raketa. Samo sa radarskog centra Bukulja smo ispalili 255, pošto je tu bilo najviše problema. Zato će prvi radarski centar koji će biti pokriven automatskom protivgradnom zaštitom biti radarski centar Valjevo, jer tu smo najugroženiji gradonosnim oblacima koji idu sa prostora BiH.

Ministar Nedimović je rekao da će Srbija apelovati na sve vlade zemalja u regionu da se napravi zajednički projekat zaštite od grada u regionu i napomenuo da "grad ne poznaje granice".

On je kazao da da ni protivgradnom zaštitom ne može sve da se reši, najviše 60 do 65 odsto kada su idealni uslovi, zbog čega treba više raditi na osiguranju u poljoprivredi.

Pročitajte još: Ljig: U devet mesnih zajednica situacija i dalje vanredna

Pročitajte još: VANREDNO U PETROVCU NA MLAVI: Pukla brana, voda guta ulice, naređena EVAKUACIJA (FOTO)

#Branislav Nedimović

#Nevreme

#ŠTETA

'