AKTUELNO

Cene za 98,6 odsto lekova biće smanjene, a za lečenje nekih od najtežih bolesti Srbija uvodi lekove po najvišim standardima u Evropi, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je objasnio da će cene lekova biti umanjene tako da budu u skladu sa zemljama koje su parametar za Srbiju.

- Lekovima koji su duže u upotrebi pada cena, to se koriguje sa kursom, a on je dobar - rekao je Lončar.

Veliki pomak, ukazao je, napraviće i najnoviji lekovi za bolesti kao što su što su karcinom dojke, hronična limfocitne leukemije i hepatitis C, ali i uvođenje lekova za odrasle koji boluju od plućne arterijske hipertenzije, koji su do sada korišćeni samo za decu.

- To je veliki pomak, u pitanju su izuzetno skupi lekovi koji se primenjuju samo u najrazvijenijim zemljama koje imaju dovoljno novca. Na to se dugo čekalo, a sa tim ćemo i nastaviti - poručio je ministar zdravlja.

Povodom Nacionalnog dana donora, ministar zdravlja rekao je da u Srbiji i dalje postoje ljudi koji čekaju na transplantaciju, ali da se prema dosadašnjim podacima ide u pravcu poboljšanja.

On smatra da će novi Zakon o presađivanju organa, na koji se čeka, dati rezultate jer, kako je istakao, transplantacija je ono što spasava ljudski život.

Takođe, Lončar je najavio i da će u petak 100 najboljih diplomaca Medicinskih fakulteta u Srbiji dobiti posao i specijalizaciju, kao i mogućnost da upišu doktorske studije.

- Veliki dan za Srbiju i zdravstvo, sa tim ćemo nastaviti svakih šest meseci i oni će biti u prvom planu - rekao je on.

Interesovanja diplomaca, prema njegovim rečima, najviše ima za posao u kliničkim centrima, u oblastima anesteziologije, pedijatrije i urologije, ali ima i onih koji žele da rade u domovima zdravlja.

#Zlatibor Lončar

#lekovi

'