AKTUELNO

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da mi već desetinama godina zagađujemo životnu sredinu i tome mora da dođe kraj, kao i da Srbija mora da prodiše.

Povodom jučerašnjeg  pronalaska novih 25 tona nelagalno zakopanog opasnog otpada u Vukićevica kod Obrenovca, ministar Trivan izjavio je da su sve firme koje se aktivno bave zbrinjavanjem opasnog otpada proverene i nekima od njih biće oduzete dozvole za rad u narednim danima.

- Juče se dogodilo se ono o čemu govorimo već šest meseci i nećemo prestati da pričamo o tome. Uspeli smo da podignemo temu, da ljudi reaguju, i to je jako važno jer bez građana ne bi mogli da dostignemo ciljeve koje bi želeli – rekao je Trivan.

Kako je rekao, u svim zemljama na svetu zakoni su manje ili više dobri, samo je važno kako ih sprovodite.

- Ova situacija je potpuno šokantna, burad su za razliku od ranijih slučajeva koje smo imali sabijana u zemlju, kako bi što više stalo u te jame. Ta burad su istovremeno sa otvorom na vrhu, što znači da je neko stavljao burad u takve jame, i onda ih punio nekom tečnošću - rekao je Trivan.

On je naglasio da je to prosto neverovatno i da je strašno što je to dobrim delom procurelo u zemljište.

Foto: Printscreen

- Najgore je što ovo sami sebi radimo već dugo. Mi smo u trci sa vremenom, što pre otkrijete ovakve stvari sprečiće se posledice. To je već u zemlji, ovde je ogromna količina procurela - rekao je Trivan.

Objasnio je da su odmah izvršili neku vrstu sanacije.- Išli smo do, nadamo se, zdravog zemljišta. Intezivno proveravamo sve bunare oko te lokacije da bi bili sigurni da nema toksičnog zagađenja koji može da dođe u podzemne vode - rekao je Trivan.

Kako je rekao, mi već desetinama godina zagađujemo životnu sredinu i tome mora da dođe kraj.

Foto: Printscreen

- Najvažnije je da je Tužilaštvo odradilo svoj posao, međutim i Sudovi su veoma važni. U Srbiji ima da se odgovara za zločin prema životnoj sredini, to je pitanje naših života, to više nije pitanje kako ja vodim politiku i kako ministarstvo vodi politiku. Ovo su stvari koje moraju da se rade, Srbija mora da prodiše - rekao je Trivan.

Kako kaže, Evropa i svet su potpuno upropašćeni sa pet ambalažom. - Prekinućemo to. Srbija će preduzeti korake da rešimo pitanje pet ambalaže - rekao je on.

#Goran Trivan

#Novo jutro

#otpad

'