AKTUELNO

Gradski menadžer je dodao da će romske porodice koje tu žive i rade zbrinuti kompanija "Beo čista energija", kao i da će oni biti zbrinuti po svim standardima EU.

Za 14 romskih porodica koji žive na deponiji "Vinča" biće pronađen adekvatan smeštaj, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, i dodao da trenutna gradska vlast, za razliku od prethodne, vodi računa o romskoj populaciji i gradi stanove, a ne stavlja ih u limene kontejnere.

U protekle četiri godine rešili smo problem više od 1.000 članova romskih porodica koji su dobili pristojne stanove za život. Nikoga ne stavljamo u limene kontejnere i ne pričamo da je limeni kontejner pristojno mesto za život - kazao je Vesić novinarima nakon obilaska deponije "Vinča".

Gradski menadžer je dodao da će romske porodice koje tu žive i rade zbrinuti kompanija "Beo čista energija", kao i da će oni biti zbrinuti po svim standardima EU.

Vladimir Milovanović, direktor kompanije "Beo čista energija" kaže da je Grad Beograd u pripremi tendera za projekat izgradnje postrojenja odlaganja otpada angažovao IFC, stručnog konsultanta Svetske banke, te da je napravljena posebna studija za iseljavanje 14 romskih porodica, koliko je Grad, ističe, utvrdio da je naseljeno na deponiji "Vinča".

- Za taj broj romskih porodica, prema sudiji i odlukama Grada, biće obezbeđen adekvatan smeštaj u adekvatnom stambenom prostoru - navodi Milovanović.

S obzirom da na deponiji postoji jedan broj Roma koji tu rade, i to na poslovima sakupljanja otpada za potrebe firmi koje se bave reciklažom, oni neće izgubiti radna mesta, tvrdi Milovanović, već će za te ljude biti obezbeđen novi posao.

- Kada se projekat završi, ovde više neće biti sakupljača, ali će ti sakupljači zajedno sa firmama koje ih sada angažaju imati neko novo radno mesto u okviru sistema prikupljanja, razvrstavanja i recikliranja otpada na teritoriji Beograda - naglasio je Milovanović.

On je objasnio da će Grad izgraditi 14 reciklažnih centrala u Beogradu, navodi da su tri već izgrađene, a u tim reciklažnim centrima otpad će biti selektovan, dok se opasan otpad tu neće odlagati niti sagorevati.

- Ovaj projekat će imati uticaj da se kompletan sistem upravljanja čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji Beograda podigne na viši nivo i modernizuje - zaključio je Milovanović.

Pročitajte još: VESIĆ: Na proleće izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči (FOTO)

#Goran Vesić

#Vinča

'