AKTUELNO

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je porodica "najveći stepen sigurnosti", mesto gde se rešavaju problemi, a da one porodice gde postoji problem siromaštva i u kojima se dešava nasilje i teške bolesti moraju biti "briga društva".

Ona je povodom Međunarodnog dana porodice, za Radio televiziju Srbije rekla da je važno da porodica "treba da jača, kao i da je važno afirmisati njene vrednosti".

Prema njenim rečima, efekti mera za populaciono popravljanje u Srbiji i popravljanje želje porodica da budu mnogobrojnije možemo očekivati za desetak godina.

Đukić Dejanović je istakla da nema "stepena međugeneracijske solidarnosti u brojnosti koja je nekada postojala u velikim porodicama u Srbiji, ali da su ipak najjače komponente međugeneracijske solidarnosti u srpskom društvu u porodici".

- Ta međugeneracijska solidarnost je deo života koji još uvek postoji i kod onih koji su se malo osamili od porodica, kada ih pitate gde mogu naći utočište ;kada im je teško, odgovor su uvek primarne porodice - ocenila je ona.

Kako je dodala, u Srbiji je kulturološki porodica još uvek "osnovna jedinica društva".

Prema njenim rečima, Srbija je otišla "dva koraka napred u biomedicinski potpomognutoj oplodnji, podigla je limit godina do 42 godine i finansira se tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku republičkog fonda".

Govoreći o porodičnom nasilju, istakla je da su mehanizmi prevencije u Srbiji "prilično krhki", a oni se odnose na otkrivanje potencijalnih nasilnika u predškolskom periodu kod dece.

- Dete koje agresiju ispoljava tako što lupa glavu svog druga o zid, ili zlostavlja životinje ili cepa sveske i lomi igračke, to dete je potencijalni nasilnik. ;Ono nije krivo što je takvo, ali određenim stručnim merama i uključivanjem u aktivnosti to dete i agresija treba da se usmerava, to je jedini pravi način prevencije - ocenila je Đukić Dejanović.

#Porodica

#Slavica Đukić-Dejanović

'