AKTUELNO

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je danas od pravosudnih organa Bosne i Hercegovine da kazne odgovorne za napad na kolonu JNA u Sarajevu koji se dogodio na današnji dan pre 26 godina, i u kojem je ubijeno više od 40 ljudi.

- Najenergičnije zahtevamo od nadležnih organa BiH, kao i drugih nadležnih pravosudnih organa, da se napokon kazne odgovorni za ratne zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, medju kojima su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić, Sefer Halilović, Jovan Divjak i drugi. Nepromenjen odnos prema zločinima nad Srbima, koji obeležava njihovo nepriznavanje pa čak i slavljenje, pored toga što je necivilizacijsko, neće doprineti suočavanju sa prošlošću a time ni miru u BiH - navodi se u saopštenju.

Koordinacija je podsetila da se radilo o neisprovociranom napadu na kolonu koja se mirno povlačila iz grada, u skladu sa prethodnim dogovorom komande JNA sa predsednikom BiH Alijom Izetbegovićem i komandom Unprofora.

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i ubile 42 vojnika, ranile 73 i zarobile 215.

Foto: YouTube screenshot

#BiH

#Sarajevo

#nestali

'