AKTUELNO

Važno je poznavati običaje koji se vezuju za Veliki petak i pridržavati se pravila.

Hrišćani smatraju Veliki petak najtužnijim danom u godini jer je tog dana razapet Isus Hrist. Upravo zbog toga, važno je poznavati običaje koji se vezuju za ovaj dan i pridržavati se pravila koja su duboko ukorenjena u hrišćanskoj tradiciji.

Na Veliki petak svi pravoslavni vernici poste, ali nije dovoljno samo postiti, već je značajno znati kako se pravilno posti i šta je zabranjeno raditi tog dana. Mnogi ljudi ne poznaju sve te detalje, ali ih je objasnio etnolog Saša Srećković, muzejski savetnik iz Etnografskog muzeja i stručnjak za tradiciju i običaje.

„Po strožijem pravilu na Veliki petak se jede samo posna hrana na vodi i/ili se jednoniči – uzima se samo jedan obrok u toku 24 sata. Poštovanje strogog posta na Veliki petak bi, recimo, značilo da se konzumiraju samo suvi hleb i voda. Ili se, pak, kao što je to bio slučaj u resavskom kraju, kuvala kopriva. Po hrišćanskom kanonu, na vodi se tog dana mogu spremati bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač“, rekao je za „Lepa i srećna“ etnolog Saša Srećković.

Osim pravila posta, on je podelio i jedno staro verovanje koje danas zna jako malo ljudi – šta se ne bi smelo koristiti na Veliki petak: „Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno ‘sipa so na Isusove rane’. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož“.

Autor: Dalibor Stankov