AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je danas da su Srbiji u oblasti životne sredine dragocena iskustva Turske, a naročito praktična primena projekata od prerade otpadnih voda i zaštite vazduha, do zaštite životne sredine i monitoringa.

Trivan se sastao sa koordinatorkom Agencije za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) Čaglom Gultekin Tosbat, sa kojom je razgovarao o projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar je istakao da Srbija poklanja ogroman značaj bilateralnim odnosima sa Turskom i ukazao na važnost toga što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Tursku , i time odnose dve zemlje podići na viši nivo.

- Praktična saradnja Srbije i Turske u oblasti zaštite životne sredine započinje ovim susretom i dogovorom sa predstavnicima Agencije TIKA. Srbiji su u ovoj oblasti dragocena iskustva Turske i praktična primena projekata u oblasti zaštite životne sredine - rekao je Trivan, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ukazao je da je na putu evrointegracija i otvaranju poglavlja 27 najvažnija projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju projekata koji vrede od nekoliko stotina hiljada evra do nekoliko desetina miliona evra.

- Ulaganje u takve projekte je za dobrobit svih građana, kao i životne sredine - naglasio je.

On je podsetio da je Agencija za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) već pomagala Srbiji kroz različite projekte u oblasti zdravstva, poljoprivrede, obrazovanja, infrastrukture i kulture.

Predstavnica Agencije za saradnju i koordinaciju Turske ocenila je ekologiju jednom od najvažnijih oblasti u Turskoj, i poručila da su zainteresovani da doprinesu saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, posebno u podršci projektima u oblasti koje ministarstvo predloži.

#Goran Trivan

#Turska

#ekologija

'