AKTUELNO

U poslednjih par godina porastao je broj maloletnika sa problemom patološkog kockanja.

Jelena Manojlović, koordinatorka psihološkog tima SOS centra za lečenje i odvikavanje od kockanja rekla je da je u poslednjih par godina došlo do porasta maloletnika koji ulaze u problem sa patološkim kockanjem.

- Kada sa njima razgovarate, saznate da sa 13, 14 godina uplaćuju prve tikete. Prvi i osnovni indikator zavisnosti su dugovi, kao i promene u ponašanju. Ako je dete u srednjoj školi dolazi i do zapostavljanja škole, bežanja sa časova - objašnjava Manojlović.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, kockarnice su zakonom uređene, društveno prihvatljive, nisu zabranjene.

- Ne možemo zabraniti da postoji kladionica. Odluka dečaka, ili momka je da uđe ili ne uđe. Postoji trend da se što više ulazi, ali osoba sam postaje zavisnik. Ne može osobu da natera niti priređivač igara na sreću, niti drugar, zavisnik se postaje onog momenta kada osoba počne da dobija i kada negde proradi pohlepa u njemu - ocenila je Manojlović.

Ona objašnjava da nakon te pohlepe počinje da se povećava ulog, da bi se dobio veći dobitak, a tu kod maloletnika počinje izmenjena svest, jer mladi ljudi nemaju dovoljnu emotivnu inteligenciju.

Borjan Popović, direktor sektora korporativnih komunikacija kompanije Mozart kazao je da je ova kompanija životno zainteresovana za borbu protiv bilo kakvog oblika patologije.

Foto: Printscreen

- Vrlo smo aktivni i u stalnim smo kontaktima sa državom po tom pitanju i predlažemo rešenja. Inicijative, poput one gospodina Zukorlića da se zabrane kockarnice, pre svega su neozbiljne. Smatramo da to predstavlja čist politički egzibicionizam - naglasio je Popović.

On dodaje da u kompaniji ima više od 4200 zaposlenih.

- Ova industrija je veoma cenjena u svetu i ima izraziti trend rasta. Kod nas više od 20 odsto zaposlenih ide na IT sektor. Više od 20 odsto svih investicija unutar industrije odlazi na razvoj visoko informacionih tehnologija. Stotine hiljada radnih mesta uslovljeno je ovom industrijom - rekao je Popović.

Predsednik Udruženja „Novi početak-za život bez kocke“ Filip Žugić, bivši zavisnik od kocke, rekao je da se u borbe protiv ove zavisnosti uspeva snagom volje, podrškom porodice i društva.

Foto: Printscreen

- Potrebna je jaka želja da se tako nešto učini. Porastao je kockara rekreativne prirode, ali upravo iz tog korpusa se regrutuju i problematični, a kasnije patološki kockari - istakao je Žugić.

#Novo jutro

#kockanje

#zavisnost

'