AKTUELNO

Oseli piše da su mu svakodnevno služeni razni mesni specijaliteti, salate i priloge, a Tito je uvek imao mogućnost da sam bira šta će jesti.

Josip Broz Tito, bivši predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bio je poznat po svom hedonističkom načinu života. Iako je uživao u raznovrsnoj hrani, jedno jelo je bilo izričito zabranjeno na njegovom stolu – puževi.

Poslednji Titov batler i lični kuvar, Jože Oseli, Slovenac koji je radio u Titovoj slovenačkoj rezidenciji na Brdu kod Kranja od 1972. do 1980. godine, otkriva kako je izgledao svakodnevni jelovnik jugoslovenskog lidera.

U svojoj knjizi „Titovi poslednji dani“, Oseli piše da su mu svakodnevno služeni razni mesni specijaliteti, salate i priloge, a Tito je uvek imao mogućnost da sam bira šta će jesti.

Međutim, postoji jedno jelo koje je Tito odlučno odbijao. Kada su mu jednom posluženi puževi, Tito je bez oklevanja rekao:

„O, ne, puževe zaista ne bih mogao da jedem.“
Iako je Tito bio otvoren za mnoge gastronomske delikatese, puževi jednostavno nisu bili njegov izbor.

radicionalnu zagorsku kuhinju, a naročito zagorske štrukle, koje su slične piti. Govedina je bila jedno od njegovih omiljenih jela, a dan je često započinjao sa kratkim espresom bez šećera.

Autor: Snežana Milovanov