AKTUELNO

U prestonici Srbije danas je održan šesti međunarodni Rakovički karneval na kome se predstavilo oko 30 grupa iz zemlje i inostranstva.

Karneval je počeo u podne kada su članovi tih grupa obučeni u šarene kostime prodefilovali ulicom Patrijarha Joanikija na Vidikovcu do glavne bine.

Karnevalska ulica bila je ukrašena balonima, a događaju su prisustvovali brojni građani koji su fotografisali učesnike karnevala, dok su najmlađe posetioce zabavljale maskote, klovnovi, mažoretkinje...

Karneval je otvorio gradski menadžer Goran Vesić koji je rekao da je to jedna divna manifestacija za koju većina građana Beograda još uvek ne zna.

- Pre šest godina opština Rakovica je počela sa organizacijom međunarodnog karnevala i danas ovde imamo više od 1.500 učesnika koji su došli sa svojim trupama da prikažu ono što znaju - rekao je Vesić.

On je istakao da je ovaj karneval dokaz kako jedna beogradska opština može sama da napravi nešto što nije samo vredno za tu opštinu, već za čitav Beograd.

Foto: Tanjug

Od sledeće godine međunarodni Rakovički karneval biće deo "Dana Beograda", najavio je Vesić i dodao da će Grad malo više uložiti u propagandu samog karnevala kako bi i drugi građani Beograda koji nisu sa Rakovice i Vidikovca znali za ovaj događaj i učestvovali u njemu.

- Ovo je dokaz da ne moraju sve manifestacije da se održavaju u centru grada i da svi delovi mogu da imaju neke svoje specifičnosti - zaključio je Vesić.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Gosti Rakovičkog karnevala i ove godine bile su grupe iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Rusije i Venecije, dok je drugi put nastupila karnevalska grupa iz Arube.

Prvi nastup na ovom karnevalu imale su i grupe iz Kipra i Bolivije, dok je svoju grupu imala i Ambasada Malezije u Beogradu. Uvaženi gosti Rakovičkog karnevala i ove godine tradicionalno su bili predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova (FEČ) čiji je Rakovica član od 2013. godine.

Foto: Tanjug

Delegaciju te organizacije je i ove godine predvodio njen predsednik Holanđanin Henri van der Kron. U okviru Rakovičkog karnevala u subotu je održana i dečja karnevalska povorka kada su karnevalskom trasom dugom 800 metara prodefilovale 23 karnevalske grupe sastavljene od mališana iz rakovičkih vrtića i osnovnih škola.

#Karneval

#Rakovica

'